Cordonul de ajutor martitim pentru Gaza, susținut SUA și alte cinci state. Blinken: Este o completare, nu un substitut

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

SUA vrea înființarea unui culoar de ajutor maritim spre Fâșia Gaza.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a declarat că țara sa lucrează pentru a coordona un efort multinațional pentru înființarea unui coridor de ajutor maritim spre Fâșia Gaza, ca parte a strategiei americane de ”inundare a zonei” cu asistență umanitară, informează Reuters, scrie Agerpres.

De altfel, Joe Biden a anunțat săptămâna trecută planurile ca armata americană să înființeze un doc pe coasta mediteraneană a Fâșiei Gaza care va permite distribuirea a până la două milioane de mese pe zi.

Blinken a susținut miercuri o videoconferință cu oficiali din Cipru, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite pentru a discuta despre punerea în funcțiune a noii rute.

De asemenea, SUA lucrează cu Israelul pentru acest coridor, susținut și de Germania, Grecia, Italia, Țările de Jos și Canada, dar va dura timp pentru a stabili coridorul, a declarat Blinken reporterilor de la Departamentul de Stat.

Culoarul maritim, completare, nu înlocuire a transporturilor de ajutoare umanitare

”Vreau să subliniez că este o completare, nu un substitut pentru alte modalități de a introduce asistență umanitară în Gaza și, în special, rutele pe uscat rămân cea mai importantă modalitate de a face să pătrundă asistența și apoi pentru a ajunge la oamenii care au nevoie de ea”, a adăugat secretarul de stat american.

Administrația președintelui Joe Biden se confruntă cu critici din ce în ce mai mari pentru sprijinul militar acordat Israelului, chiar dacă face eforturi pentru un acces umanitar sporit în Fâșia Gaza.

Antony Blinken a mai spus că Israelul trebuie să deschidă cât mai multe puncte de trecere terestre, menționând că transporturile în nordul Fâșiei Gazei au început săptămâna aceasta printr-o trecere cunoscută sub numele de ”Poarta 96”. Armata americană a lansat, de asemenea, alimente din avioane.

”Concluzia este că trebuie să vedem... inundarea zonei când vine vorba de asistență umanitară pentru Gaza”, a spus Blinken, adăugând că Washingtonul continuă să susțină un acord care ar presupune o pauză temporară în lupte și eliberarea ostaticilor care mai sunt deținuți în Fâșia Gaza.

Citește și: 6 camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Gaza, într-un ”proiect-pilot” al IDF

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel