Într-o emisiune specială marca DC News, Mariana Badea, îndrăgită profesoară și autoare a peste 35 de cărți, ne-a spus "of-urile" sale cu privire la modul în care se organizează astăzi examenele naționale. Cum se corectează lucrările elevilor? Este sau nu o "loterie"? Am vorbit și despre concursurile de titularizare... organizate în lipsă de posturi.
"Știți care e cel mai grav lucru care se întâmplă la evaluările naționale și la bacalaureat?
Numărarea cuvintelor de către profesori. Eseul de la Subiectul al III-lea (n.r., la bacalaureat) trebuie să aibă minimum 400 de cuvinte. Unii nu vor să numere conectorii, adică «la», «pe», «dar»...
Și atunci scade foarte mult numărul de cuvinte (...).
Practic, profesorii nu le consideră cuvinte. Am vorbit și eu cu ei. Le-am spus: Măi, dar conectorii ce sunt? Cuvinte de legătură. Iar ei mi-au zis: Nu, astea nu se pot număra", povestește Mariana Badea.
"Alții, mai rău, consideră citatul un singur cuvânt.
După ce că elevul ăla a știut un citat și l-a scris și el acolo... În loc să pluseze un pic, să zică: uite, mă, bravo. Nu, profesorii îl amendează.
Sau dacă numele autorului are 2-3 cuvinte, tot un cuvânt se numără, că spun: Păi nu, e un singur autor. Iar eu zic: Măi, dar numeri câți autori sunt sau numeri cuvintele?
Exemplu: Ion Luca Caragiale — un cuvânt. Și atunci eu pe toți i-am sfătuit să scrie mai mult de 400 de cuvinte — măcar 500. Asta ca să aibă numărul de cuvinte, că nu știi cine numără. Ca la alegeri", mai spune doamna profesoară.
Întrebată ce părere are despre notele de la concursul de titluarizare, Mariana Badea spune că nu este la curent cu situația, dar că mai aude unele povești de la colegi.
"Eu am înțeles că degeaba iei un concurs de titularizare, că el nu este valabil. Și dai și la anul concurs de titularizare, apoi mai dai și peste 2 ani.
Dai în fiecare an concurs de titularizare, iar acesta nu contează. Oare de ce?", se întreabă doamna profesoară.
În continuare, am "dat citire" titlului unei știri (prima care apare pe internet, de altfel): Dezastru la concursul de titularizare pentru profesori. Nici măcar jumătate nu au obținut peste 7, nota minimă necesară.
"Și ce dacă? Dacă tot nu contează. Nu, acum pe cuvânt. Adică eu să fiu în situația de a da concurs de titularizare (...) neexistând posturi.
Dar de ce îl mai dai? De ce organizează Ministerul Educației așa ceva? Astea mi se par niște anomalii.
Adică eu știu pe cineva care a plecat de la 8, în anul următor a luat 9... și tot suplinitor a rămas. Că nu are post. Dar de ce îi pui să dea concurs dacă nu există posturi?
Vi se pare normal asta? Că vă pun și eu întrebări. Că nu sunt locuri, asta pot să înțeleg. Dar de ce să dea concurs dacă nu există posturi? E ca și când, uite, aici ar trebui să fie un liceu. Liceul nu există, dar tu dă concurs aici.
Mi se pare o bătaie de joc. E un dispreț față de profesorii tăi (...). La nivelul țării, profesorii sunt cei mai numeroși, iar ei sunt implicați în procesul de învățământ cu părinți, cu bunici, o grămadă de lume. Plus copiii", mai spune profesoara.
Anca Murgoci și Andreea Deaconescu, în dialog cu profesoara Mariana Badea
Am întrebat-o pe Mariana Badea ce mesaj ar transmite ministrului Educației dacă ar mai profesa acum în învățământ.
"Și dacă nu sunt în învățământ, ce, nu aș putea să-i dau niciun mesaj?", glumește aceasta.
"Dar sigur că și dacă sunt, și dacă nu sunt în învățământ... cui îi pasă?
Eu am constatat că principala atitudine a românului este nepăsarea. Indiferent de funcție, indiferent de profesie. Nimănui nu îi pasă.
Nu se va schimba nimic (...). În primul rând, aș reintroduce literatura română în școală. La gimnaziu, toate manualele de clasa a V-a până la clasa a VIII-a (vreo 80%, să zic) sunt ocupate de traduceri din alte opere.
În paranteză, dedesubt, scrie numele autorului pe care eu sunt convinsă că foarte puțini profesori de română știu să-l pronunțe. Adică eu n-aș ști, sincer vă zic.
Imediat lângă, se scrie și titlul acelei opere, pe care copilul niciodată nu o va cunoaște. Adică... nu o știe", conchide Mariana Badea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News