Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată în zona Japoniei. Populația, îndemnată să se adăpostească

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată, a anunţat marţi armata sud-coreeană, transmite AFP. 

Publicitate

Tirul acestei rachete, care se înscrie într-o campanie intensivă de teste lansate de Phenian, a avut loc în 'est', a indicat înaltul comandament al armatei sud-coreene într-un comunicat, fără alte detalii.

Paza de coastă japoneză a confirmat, de asemenea, lansarea unei rachete nord-coreene. Japonia le-a cerut marţi locuitorilor din anumite zone să evacueze casele şi să meargă la adăposturi, după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată.

'Coreea de Nord pare să fi lansat o rachetă. Vă rugăm să deplasaţi spre clădiri sau în subteran', a declarat guvernul nipon într-o alertă emisă la 07.29 (luni, 22.29 GMT) care, potrivit televiziunii naţionale NHK, priveşte două regiuni din nordul ţării. Phenianul, care deţine arme nucleare, a început în acest an o campanie intensivă de testare a armamentului care a culminat săptămâna trecută cu patru tiruri de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.

Vezi și: De ce se teme Putin cel mai mult. Koffler, ex-ofițer SUA de informații: Nu este gata de un război convențional, de aceea poate folosi și un focos nuclear

Seul, Tokyo şi Washington au efectuat pe 30 septembrie exerciţii trilaterale antisubmarin pentru prima dată în ultimii cinci ani, la câteva zile după ce forţele navale americane şi sud-coreene au desfăşurat exerciţii la scară mare în largul Peninsulei Coreene.

Vicepreşedinta americană, Kamala Harris, a fost la Seul pe 29 septembrie şi a vizitat Zona Demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei, într-o călătorie pentru a evidenţia angajamentul 'neclintit' al Washingtonului de a apăra Coreea de Sud împotriva Nordului. Phenianul şi-a intensificat programele de armament interzis în timp ce negocierile sunt de multă vreme în impas, efectuând un număr record de teste de arme în acest an şi revizuindu-şi legislaţia pentru a face 'ireversibil' statutul său de putere nucleară.

Coreea de Nord, care este supusă sancţiunilor ONU pentru programele sale de armament, caută, în general, să obţină un impact geopolitic maxim pentru testele sale, alegând momentul care i se pare cel mai oportun, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel