Coreea de Nord a tras către insula Yeonpyeong din Coreea de Sud. Au fost emise avertismente de evacuare

Captură de ecran / Foto: Video Youtube Bloomberg Quicktake
Captură de ecran / Foto: Video Youtube Bloomberg Quicktake

Proiectile de artilerie, lansate de Coreea de Nord, au fost trase către insula Yeonpyeong din Coreea de Sud.

Coreea de Nord a tras mai mult de 200 de proiectile de artilerie în largul coastei vestice, către insula Yeonpyeong din Coreea de Sud, conform informațiilor militare din Seul.

Coreea de Sud a emis imediat avertismente de evacuare pentru civilii de pe insulă, dar încă nu a confirmat dacă acest lucru este legat de bombardament.

Sudul a condamnat acțiunea, numind-o un ”act provocator”.

În 2010, artileria nord-coreeană a tras de mai multe ori asupra insulei Yeonpyeong, ucigând patru oameni.

Proiectilele de artilerie trase vineri, între orele 09:00 și 11:00 ora locală (00:00 - 02:00 GMT), nu au intrat pe teritoriul sud-coreean, ci au aterizat în zona tampon dintre cele două țări. Șefii Statului Major Comun din Coreea de Sud au declarat că incidentul nu a cauzat ”niciun prejudiciu populației sau armatei noastre”, dar au adăugat că acest act ”amenință pacea pe peninsula coreeană și crește tensiunile”.

Bombardamentul vine în urma avertismentelor de la Phenian că își întărește arsenalul militar în pregătirea pentru un război care ar putea ”izbucni oricând” în peninsulă.

Coreea de Nord a suspendat complet acordul militar cu Coreea de Sud

Autoritățile de pe insula vecină Baengnyeong au raportat, de asemenea, un ordin de evacuare.

Ultimul incident survine la câteva luni după ce Coreea de Nord a suspendat complet un acord militar cu Coreea de Sud, menit să îmbunătățească relațiile. Ulterior, Phenianul a anunțat că va retrage toate măsurile ”luate pentru prevenirea conflictelor militare în toate domeniile, inclusiv terestru, maritim și aerian”, și va desfășura ”forțe armate mai puternice și echipamente militare de tip nou” în regiunea de la granița.

Cu toate acestea, Coreea de Nord a încălcat acordul de mai multe ori în cei doi ani anteriori, lansând rachete și trăgând proiectile de artilerie în direcția Coreei de Sud. Ultima dată când Coreea de Nord a tras proiectile de artilerie în mare a fost în decembrie 2022, cu nouă astfel de incidente numai în acel an.

Insula Yeonpyeong, locuința unei baze militare și a unei mici populații civile de aproximativ 2.000 de persoane, se află la 3 km (2 mile) de granița maritimă disputată în Marea Galbenă și la 12 km de coasta nord-coreeană. De-a lungul anilor, insula a fost martora unor confruntări navale între cele două Corei.

În 2010, doi soldați și doi civili au fost uciși după ce Coreea de Nord a tras zeci de proiectile de artilerie către insulă, arată BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel