Coreea de Nord acuză Coreea de Sud de lansarea unor drone cu pliante anti-regim asupra Phenianului

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Coreea de Nord a acuzat vineri Coreea de Sud că a trimis drone care au împrăștiat un „număr uriaș” de pliante anti-regim deasupra capitalei Phenian, calificând această acțiune drept o provocare politică și militară periculoasă ce ar putea escalada într-un conflict armat, informează Reuters.

Citește și: Cristi Danileț, analfabet funcțional cu o pensie de 5.000 de euro? A mai căzut un mit despre „Apostolul Dreptății”

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a declarat că dronele au survolat Phenianul noaptea în cursul săptămânii trecute și a celei actuale, ceea ce necesită acțiuni de represalii, conform agenției de știri de stat KCNA. „Republica Coreea (ROK - Coreea de Sud) ar trebui să oprească imediat astfel de provocări iresponsabile și periculoase, care pot cauza un conflict armat și conduce la război între cele două părți”, a avertizat ministerul nord-coreean.

Deși Statul Major Interarme al Coreei de Sud nu a confirmat acuzațiile din Nord, a făcut referire la practica regimului de la Phenian de a trimite baloane cu saci de gunoi atașați în spațiul aerian sud-coreean. „Nu putem confirma veridicitatea acuzațiilor Coreei de Nord”, a declarat reprezentantul Statului Major sud-coreean, adăugând că întreaga responsabilitate pentru recentele tensiuni revine Phenianului.

Nordul a acuzat Sudul de „acte josnice și rușinoase, care implică baloane pline cu gunoi și alte provocări similare”, menționând că vineri au fost trimise din nou baloane către Sud.

Această practică a Coreei de Nord, de a lansa baloane cu gunoi înspre Sud, a început în mai și a alimentat tensiunile dintre cele două state vecine. Phenianul susține că aceste acțiuni sunt un răspuns la activiști și dezertori nord-coreeni din Sud, care trimit baloane către Nord cu ajutoare și pliante critice la adresa liderului Kim Jong Un.

KCNA a distribuit imagini ce arată un obiect neclar, de formă triunghiulară, etichetat drept „dronă”, care aruncă un alt obiect etichetat drept „pachet de pliante”. Alte imagini arătau un nor de obiecte mici, prezentate ca „pliante împrăștiate”, iar un alt material arăta pliante negre, galbene și albe care comparau situația economică din Sud cu cea din Nord, criticându-l direct pe Kim Jong Un.

Agenția de știri sud-coreeană Yonhap a citat un oficial al Statului Major Interarme care a spus că este necesar să se investigheze dacă o organizație privată a trimis pliante către Nord.

Aceasta nu este prima dată când tensiunile dintre cele două state cresc din cauza dronelor. În decembrie, cinci drone nord-coreene au trecut în spațiul aerian sud-coreean, ceea ce a determinat Seulul să trimită avioane de vânătoare și elicoptere de atac pentru a le doborî, fiind primul incident de acest fel din 2017.

Cele două Corei sunt încă în stare de război tehnic, conflictul din 1950-1953 încheindu-se cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace. Nordul a denunțat în mod repetat dezertorii ca fiind „scursuri umane” și a avertizat că nu va mai emite avertismente, acționând imediat în cazul în care o altă dronă sud-coreeană va pătrunde în teritoriul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel