Coreea de Nord acuză SUA că desfășoară un război biologic în Ucraina.
Coreea de Nord a acuzat duminică SUA că fabrică arme biologice în Ucraina, reluând astfel o învinuire deja formulată de Rusia şi respinsă de ONU în luna martie, relatează Agerpres, citând AFP.
Washingtonul "a instalat numeroase laboratoare biologice în zeci de ţări şi regiuni, inclusiv în Ucraina, în dispreţul tratatelor internaţionale", a transmis agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA, făcând referire la elemente "detectate" de Rusia.
Phenianul, aliat al Moscovei, a acuzat de asemenea Washingtonul că este "un sponsor imoral al terorismului biologic care împinge umanitatea spre distrugere" şi că a desfăşurat chiar un "război bacteriologic" în timpul Războiului din Coreea din anii 1950. Aceste afirmaţii au fost făcute de mai multe ori în trecut de Phenian, Beijing şi Moscova.
SUA dezminte acuzaţiile. Moscova a acuzat Washingtonul în martie că finanţează cercetări asupra dezvoltării de arme biologice în Ucraina, invadată de la sfârşitul lunii februarie de Rusia, care îşi continuă ofensiva.
Washingtonul şi Kievul resping existenţa unor laboratoare menite a produce astfel de arme în Ucraina. SUA se tem ca aceste acuzaţii să nu indice o intenţie a Moscovei de a utiliza în curând astfel de arme în Ucraina.
Izumi Nakamitsu, secretar general adjunct al Naţiunilor Unite însărcinat cu dezarmarea, a declarat în martie că ONU "nu are cunoştinţă de niciun program de arme biologice în Ucraina".
În februarie, Phenianul a transmis că politica american este "cauza profundă a crizei ucrainene". Coreea de Nord a recunoscut oficial două regiuni separatiste pro-ruse autoproclamate în estul Ucrainei.
Rusia ar putea fi catalogată de SUA drept "stat sponsor al terorismului". Avertismentul vine de la Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA.
Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, l-a avertizat pe secretarul de stat, Antony Blinken, că, dacă Departamentul de Stat al SUA nu recunoaşte Rusia ca stat sponsor al terorismului, Congresul va face acest lucru, adoptând o lege în acest sens, titrează 'Politico', citând două surse bine informate.
Pelosi i-a înaintat această solicitare lui Blinken, în timpul unei convorbiri telefonice, care a avut loc săptămâna trecută, au specificat sursele. Publicaţia aminteşte că Congresul SUA i-a acordat secretarului de stat dreptul de a recunoaşte un stat drept stat sponsor al terorismului, dar el dispune de aceste atribuţii şi o poate face şi în mod independent.
Cuba, Coreea de Nord, Iran şi Siria au fost declarate state sponsor ale terorismului în Statele Unite. Acest statut implică faptul că Administraţia SUA impune anumite restricţii asupra contactelor cu aceste ţări şi asupra acordării de asistenţă acestora din exterior.
Reprezentanţii Departamentului de Stat şi ai Biroului preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, au refuzat să comenteze, scrie Rador. Citește mai mult despre acest subiect AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci