Testul nuclear nord-coreean de la 3 septembrie a degajat o putere de 250 kilotone. Dispozitivul testat a fost de peste 16 ori mai puternic decât bomba atomică folosită la Hiroshima, au afirmat experți, revizuind în creștere evaluările anterioare, relatează France Presse, potrivit Agerpres.
Phenianul susține că dispozitivul testat acum zece zile a fost o bombă H, suficient de mică pentru a putea fi montată pe o rachetă. Acest al șaselea test nuclear a condus la votarea în Consiliul de Securitate a celei de-a opta rezoluții cu sancțiuni împotriva Coreei de Nord.
Institutul geologic american USGS a înregistrat în timpul acestui test o mișcare telurică având magnitudinea de 6,3 grade. Organizația Tratatului privind Interzicerea Totala a Testelor Nucleare (CTBTO) și agenția norvegiană Norsar au reevaluat magnitudinea anterioară la 6,1 grade.
În consecință, site-ul specializat 38 North de pe lângă Universitatea Johns Hopkins din Washington a anunțat că revizuiește estimarea anterioară a puterii exploziei, avansând cifra de aproximativ 250 de kilotone.
Dispozitivul este posibil să fi fost de 16 ori mai puternic decât bomba americană de 15 kilotone care a fost folosită de americani la Hiroshima în 1945.
"Această putere explozivă ridicată este, de asemenea, aproape de ceea ce 38 North a stabilit anterior ca fiind capacitatea maximă a centrului de testare Punggye-ri", precizează site-ul.
Estimările oficiale ale puterii bombei testate la 3 septembrie au variat foarte mult, de la 50 de kilotone, conform Seulului, la 160, potrivit Japoniei. Site-ul 38 North avansase anterior cifra de peste 100 de kilotone.
Responsabili americani au indicat că încearcă să verifice dacă a fost o bombă H, precizând că în acest stadiu "afirmația nord-coreeană potrivit căreia a fost o bombă cu hidrogen nu este lipsită de logică".
Potrivit site-ului 38 North, imaginile din satelit realizate vineri, la cinci zile după test, arată noi activități la intrările în alte tuneluri de la centrul de teste Punggye-ri. Aparent este vorba de camioane parcate, cărucioare și alte echipamente.
"Lucrările la acest centru s-ar putea concentra acum pe pregătirea respectivelor tuneluri pentru noi teste subterane", explică site-ul.
În același timp, Coreea de Sud a declarat miercuri că s-a confirmat existența unor urme de gaz xenon radioactiv în urma testului nuclear nord-coreean de la începutul lunii, dar că nu a reușit să stabilească dacă a fost testată o bombă cu hidrogen, așa cum susține Phenianul.
Comisia pentru Securitate si Siguranță Nucleară (NSSC) de la Seul a indicat că senzorii de gaz xenon din partea de nord-est a țării au găsit urme ale izotopului xenon-133 în nouă cazuri, în timp ce echipamentele sale mobile de pe coasta de est a țării au detectat urme de izotopi de patru ori.
"Este dificil de spus cât de puternic a fost testul nuclear în funcție de cantitatea de xenon detectată, dar putem spune că xenonul provine din Coreea de Nord", a afirmat Choi Jongbae, un responsabil al acestei comisii. Comisia sud-coreeană nu a putut preciza ce tip de test a fost efectuat de către Phenian.
Xenonul este un gaz incolor ce poate apărea în mod natural și este folosit la fabricarea unor tipuri de faruri. Însă xenon—133 detectat este un izotop radioactiv care nu apare natural și care a mai fost detectat în trecut în urma testelor nucleare nord-coreene.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News