Coreea de Nord, criză nucleară. SUA, mișcare de ultimă oră

kim jong
kim jong

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, şi şefa diplomaţiei canadiene, Chrystia Freeland, i-au invitat marţi pe miniştrii de externe din ţările angajate în rezolvarea crizei nucleare cu Coreea de Nrod la o reuniune, pe 16 ianuarie, la Vancouver, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"O soluţie diplomatică este în acelaşi timp esenţială şi posibilă", a declarat Chrystia Freeland la finalul întrevederii avute la Ottawa cu Rex Tillerson.

La Vancouver, a afirmat Rex Tillerson, se vor reuni "miniştrii de externe" din ţările membre ale Comandamentului Naţiunilor Unite în Coreea, ca Franţa, Australia, Marea Britanie, dar şi "Coreea de Sud, Japonia sau chiar Suedia".

Obiectivul acestei întâlniri, a precizat oficialul canadian, este de a desfăşura "eforturi diplomatice spre un viitor mai paşnic, prosper şi denuclearizat în Peninsula Coreeană", precum şi de a afişa solidar "condamnarea acţiunilor Coreii de Nord".

Şeful diplomaţiei americane a adăugat că, la Vancouver, comunitatea internaţională trebuie să adreseze un mesaj clar regimului de la Phenian că nu îl va accepta "ca naţiune nucleară şi naţiune cu arme nucleare".

"Împărtăşim cu toţii o politică şi un scop unic", şi anume "denuclearizarea completă şi verificată a Peninsulei Coreene", aşa cum a fost exprimat în cursul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, vineri, la New York, a continuat el.

În opinia sa, cu prilejul acestei reuniuni, diplomaţii vor putea discuta despre modalitatea de "a îmbunătăţi eficienţa" sancţiunilor împotriva Coreii de Nord şi de a examina dacă "alte măsuri ar putea fi luate pentru a exercita presiuni suplimentare".

Preşedintele Donald Trump "sprijină" eforturile diplomatice în această criză, a subliniat secretarul de stat, negând orice disensiune în rândul executivului american în privinţa dosarului nord-coreean.

Phenianul nu trebuie să se aştepte ca presiunea internaţională să scadă, dimpotrivă. "Cu timpul, ne vom spori presiunea" până când nord-coreenii "vor accepta să îşi abandoneze programul nuclear", a declarat Rex Tillerson.

Marţi, SUA au cerut Naţiunilor Unite să interzică primirea a zece nave în toate porturile lumii, bănuite că transportă mărfuri nord-coreene. Dacă solicitarea va fi acceptată de Consiliul de Securitate al ONU, aceasta se va adăuga ultimelor sancţiuni adoptate în cursul verii.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel