Coreea de Nord a retras două rachete din instalaţia de lansare, de pe coasta de est, au declarat luni oficiali din partea Americii, deşi Phenianul a lansat marţi noi ameninţări către Seul.
Autor: Cristina Andrei
Un oficial din domeniul apărării americane care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat luni că rachetele de tip „Musudan” erau pregătite de lansare în orice clipă, însă ele au fost „retrase” din instalaţia de lansare.
“Acest gest al Coreei de Nord arată că nu mai există o ameninţare iminentă de lansare de rachete, iar Phenianul va fi nevoit să refacă numeroase pregătiri pentru a putea fi din nou pregătit să lanseze rachete”, au adăugat doi oficiali americani, citaţi de Mediafax.
Phenianul a pus în practică ameninţările proferate de-a lungul ultimelor săptămâni şi a mobilizat pe coasta de est două rachete de tip Musudan. Această măsură a determinat sporirea securităţii şi mobilizarea militară a Coreei de Sud şi a aliaţilor săi, Statele Unite ale Americii şi Japonia. Au fost puse în funcţiune două distrugătoare echipate cu arme antirachetă şi radare puternice pentru prevenirea unui eventual atac.
George Little, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a mărturisit că “pauza de provocări” a Phenianului este o evoluţie povitivă şi, ca urmare, tensiunea în peninsulă a scăzut în ultima perioadă. Cu toate acestea, în cursul zilei de marţi, armata nord-coreeană a ameninţat că va trece la represalii imediate dacă “un singurl obuz” cade în apele sale în timpul manevrelor militare efectuate în comun de americani şi de sud-coreeni, se arată într-un comunicat remis de agenţia oficială KCNA.
Raza unei rachete de tip Musudan este, cel puţin teoretic, de peste 5500 de kilometri, fapt care ar permite Coreei de Nord să atace în acest fel continentul american. Totuşi, unii analişti sunt de părere că informaţiile nu sunt exacte, întrucât Phenianul nu le-a testat niciodată în situaţii reale. Cu toate acestea, conform Pentagonului, Coreea de Nord ar fi capabilă să atingă Japonia şi Coreea de Sud prin câteva sute de rachete cu rază medie de acţiune.
Preşedinta sud-coreeană, Park Geun-hye, îl vizitează marţi, în mod official, pe liderul de la Casa Albă, Barack Obama. Aceasta s-a aflat luni la New York, unde a avut o întrevedere cu secretarul general al ONU, compatriotul său, Ban Ki-moon, iar tema principală de discuţie a fost chiar criza din Peninsula Coreea.
Secretarul general al ONU a salutat hotărârea preşedintei de a soluţiona divergenţele între cele două Corei prin încredere şi dialog. De asemenea, el şi-a reafirmat voinţa de a "contribui la diminuarea tensiunilor" în peninsulă şi şi-a exprimat din nou îngrijorarea faţă de "situaţia alimentară gravă" din Coreea de Nord, a precizat purtătorul de cuvânt al ONU, Martin Nesirky. Preşedinta sud-coreeană, citată de agenţia Yonhap, a mai declarat şi că scopul său este acela de a continua strategia de dialog şi de schimb cu nord-coreenii, pentru a diminua tensiunile din zonă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News