Coreea de Nord, finanțare program nuclear. Rezultatul anchetei Coreei de Sud

kim jong un
kim jong un

 Nu există nicio dovadă că Phenianul a redirecţionat salariile plătite de firme sud-coreene muncitorilor nord-coreeni în parcul industrial acum închis Kaesong de la frontieră pentru a-şi finanţa programele de arme, a declarat joi un grup de experţi desemnat de Ministerul Unificării de la Seul, informează Reuters. 
     

Ancheta experţilor contrazice afirmaţiile guvernului sud-coreean anterior conform cărora cea mai mare parte din banii intraţi în complexul industrial mixt au fost deturnaţi către programele nuclear şi de rachete ale Coreii de Nord. 
     
Coreea de Sud a susţinut acest lucru când s-a retras din acest joint venture ca răspuns la lansarea de către Nord a unei rachete cu rază lungă de acţiune, anul trecut. Dar în iulie, la două luni după alegerea preşedintelui liberal Moon Jae-in, un oficial guvernamental sud-coreean a declarat că nu există dovezi plauzibile pentru a susţine acest lucru. 
     
Aproximativ 120 de companii sud-coreene au plătit aproape dublul salariului minim din Coreea de Nord, de 70 de dolari, fiecăruia dintre cei 55.000 de muncitori angajaţi la Kaesong. 
     
Proiectul a fost un rezultat al primului summit intercoreean din 2000, când liderii celor două Corei au promis reconciliere şi cooperare. Până la închiderea sa, anul trecut, era ultimul simbol rămas al apropierii intercoreene, pe fondul legăturilor transfrontaliere îngheţate. 
     
Decizia de a suspenda proiectul Kaesong a fost luată "unilateral şi verbal" de predecesorul lui Moon la o zi după testul cu rachetă, fără nicio discuţie oficială cu administraţia, a declarat grupul de experţi. 

[citeste si]
     
"Biroul prezidenţial a introdus argumentul-diversiune al deturnării salariilor ca motiv major, dar fără informaţii concrete, dovezi suficiente şi consultări cu agenţiile conexe, citând în principal mărturii făcute de dezertori lipsite de obiectivitate şi credibilitate", a afirmat Kim Jong-soo, un preot ce conduce grupul de experţi, într-o conferinţă de presă. 
     
"Aceasta afectează legitimitatea deciziei şi ar fi o constrângere pentru repornirea viitoare a complexului de către noi, împiedicând în acelaşi timp drepturile companiilor de a-şi proteja bunurile din cauza procesului de retragere în grabă", a adăugat el. 
     
Moon a promis să redeschidă parcul industrial dacă există progrese privind denuclearizarea Nordului, dar tensiunile politice şi atitudinea glacială a Phenianului îl ţin pe preşedintele sud-coreean cu mâinile legate, notează Reuters, citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel