Coreea de Nord a organizat joi o paradă militară la Phenian pentru a celebra împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea forţelor sale armate, ocazie cu care şi-a etalat rachetele balistice intercontinentale în ajunul deschiderii Jocurilor Olimpice de Iarnă în Coreea de Sud, relatează AFP.
Phenianul profită de Jocurile Olimpice de la Pyeongchang pentru o 'ofensivă de şarm', trimiţând în Sud grupuri de artişti, sute de majorete, precum şi pe sora liderului nord-coreean Kim Jong-Un.
La Phenian, regimente de soldaţi au mărşăluit în piaţa Kim Ir-Sen, urmate de camioane, artilerie, tancuri şi în cele din urmă de rachete uriaşe.
Spre deosebire de ultima paradă militară din aprilie 2017, televiziunea oficială nord-coreeană nu a transmis în direct evenimentul, difuzând imagini la ore bune după încheiere.
Liderul nord-coreean Kim Jong-Un, soţia sa Ri Sol-Ju şi Kim Yong-Nam, preşedintele Adunării Supreme a Poporului (legislativul unicameral nord-coreean), care va conduce vineri delegaţia Coreei de Nord la Jocurile Olimpice, s-au aflat în tribună, în mijlocul focurilor de artificii.
'Am devenit capabili să demonstrăm în faţa planetei statutul nostru de putere militară de nivel mondial', a declarat liderul nord-coreean. Armata trebuie să fie pregătită să împiedice invadatorii să încalce suveranitatea Nordului, 'chiar şi cu 0,001 mm, a adăugat el.
Coreea de Nord a anunţat luna trecută că va celebra cea de-a 70-a aniversare a armatei sale în acest an în data de 8 februarie, în loc de 25 aprilie.
Potrivit analiştilor, Coreea de Nord vrea ca prin această dublă abordare să-şi afirme statutul 'de putere nucleară de facto', încercând să obţină relaxarea sancţiunilor şi pe de altă parte să tensioneze relaţia dintre Seul şi Washington.
Sub incidența sancțiunilor ONU
Phenianul se află sub incidenţa mai multor sancţiuni ale Consiliului de Securitate al ONU din cauza programelor sale nuclear şi balistic. Anul trecut, Coreea de Nord a lansat rachete balistice intercontinentale (ICBM - InterContinental Ballistic Missile) capabile să atingă teritoriul continental al SUA şi a efectuat un al şaselea test nuclear, cel mai puternic de până acum.
Nordul invită în general sute de jurnalişti străini la acest gen de defilări, dar nu a procedat la fel şi de data aceasta, gest interpretat de observatori ca un semn că regimul a dorit să-şi impună percepţia sa asupra evenimentului.
În plus faţă de Kim Yong-Nam, care ocupă şi funcţia onorifică de şef al statului, delegaţia Coreei de Nord la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang va fi condusă la ceremonia de deschidere şi de sora liderului nord-coreean, Kim Yo-Jong, o figură tot mai influentă la vârful puterii nord-coreene.
Delegaţia Coreei de Nord va avea un dejun sâmbătă cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-In, anunţă AFP.
Vicepreşedintele american Mike Pence, aşteptat la rândul său joi în Coreea de Sud, va asista la rândul său la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Pyeongchang.
Prin urmare, el s-ar putea afla în aceeaşi încăpere cu Kim Yong-Nam în timpul recepţiei prealabile a oficialilor. Analiştii încearcă să ghicească dacă ar putea avea loc o întâlnire la nivel înalt între cele două ţări după schimbul de insulte personale şi ameninţări apocaliptice între Donald Trump şi Kim Jong-Un anul trecut.
[citeste si]
Întrevederea cu SUA e exclusă
Un înalt responsabil al Ministerului de Externe nord-coreean, Cho Yong-Sam, a exclus orice întâlnire cu autorităţile americane cu acest prilej.
"Nu avem nici cea mai mică intenţie de a ne întâlni cu responsabili americani în timpul vizitei noastre în Sud', a declarat el, potrivit agenţiei oficiale KCNA. 'Nu am cerşit niciodată un dialog cu SUA şi nici nu o vom face vreodată', a insistat diplomatul nord-coreean.
Jocurile Olimpice, organizate la numai 80 km sud de Zona demilitarizată care divizează peninsula, au permis începerea unei apropieri între cele două Corei, după doi ani de tensiuni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News