Membrii europeni ai Consiliului de Securitate al ONU au pledat marţi pentru menţinerea strictă a sancţiunilor internaţionale impuse Coreei de Nord, la finalul unei reuniuni cu uşile închise denunţate de Phenian.
"Sancţiunile internaţionale trebuie să fie menţinute pe deplin şi aplicate strict", au subliniat într-o declaraţie, citită de ambasadorul francez Nicolas de Riviere, şase state europene membre ale Consiliului de Securitate, respectiv Belgia, Germania, Franţa, Polonia, Marea Britanie şi Estonia, care urmează să intre în ianuarie în Consiliul de Securitate.
Luni, în cadrul unei întâlniri rare cu câţiva jurnalişti, ambasadorul nord-coreean la ONU, Kim Song, a criticat dur Parisul, Berlinul şi Londra, precum şi organizarea unei şedinţe a Consiliului de Securitate privind testele cu rachetă nord-coreene.
Să vorbeşti "despre măsurile noastre de autoapărare" în Consiliu "nu va face decât să întărească voinţa noastră de a ne apăra suveranitatea", a avertizat diplomatul nord-coreean, în contextul în care negocierile între SUA şi ţara sa sunt în impas.
Reuniunea de marţi a fost solicitată de Berlin, Paris şi Londra din cauza "profundei preocupări colective" după tirul de la 2 octombrie cu o rachetă care a căzut în zona economică exclusivă japoneză şi testul de la sfârşitul lui august cu un lansator de rachete multiple, precizează declaraţia celor şase ţări europene.
"Aceste acţiuni provocatoare subminează securitatea şi stabilitatea regionale şi încalcă clar rezoluţiile Consiliului de Securitate", adaugă europenii, solicitând Phenianului să reia "cu bună credinţă" negocierile cu SUA.
"Deciziile Consiliului de Securitate sunt clare: Coreea de Nord are obligaţia de a abandona programele de arme de distrugere în masă şi rachete balistice în mod complet, verificabil şi ireversibil", reamintesc aceste state.
La sfârşitul lui august, Parisul, Berlinul şi Londra au solicitat deja o menţinere fermă a sancţiunilor împotriva Coreei de Nord. De această dată, ele au întărit această declaraţie, atrăgând trei noi state europene.
În 2019, Moscova şi Beijingul au pledat în mai multe rânduri pentru o ridicare a sancţiunilor pentru a încuraja o denuclearizare nord-coreeană. Întrebat luni de AFP despre sancţiunile pe care Coreea de Nord ar dori să le vadă ridicate cu prioritate, ambasadorul nord-coreean a răspuns: "Toate sancţiunile".
Nord-coreenii sunt supuşi în special la trei regimuri de sancţiuni economice severe adoptate în 2017 de ONU pentru a-i determina să pună capăt programelor de armament nuclear şi balistic. De asemenea, sunt limitate importurile de petrol şi sunt prevăzute interdicţii legate de exporturile nord-coreene de cărbune, peşte şi textile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News