Coreea de Nord, ”tovarăș din iad atât pentru Rusia, cât și pentru China”. Tensiune în regiune

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

China ar putea rămâne blocată între Rusia și Coreea de Nord.

Pe o clădire cu 12 etaje, turiști chinezi se îngrămădesc împotriva brizei puternice de toamnă, luptând pentru cel mai bun loc pentru a fotografia punctul în care țara lor se întâlnește cu Rusia și Coreea de Nord.

Cele trei steaguri naționale se suprapun pe o hartă de pe perete, care explică faptul că Fangchuan din colțul de nord-est al Chinei este un loc unic din acest motiv.

„Mă simt foarte mândră să stau aici... cu Rusia în stânga mea și Coreea de Nord în dreapta mea. Nu există granițe între oameni”, declară o femeie aflată într-o excursie cu colegele sale de muncă.

Temerile legate de alianța în devenire dintre președinții Vladimir Putin și Kim Jong Un au atins apogeul în ultimele săptămâni, odată cu rapoartele privind desfășurarea de către Coreea de Nord a mii de trupe pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina.

Și asta înainte ca Phenianul să lanseze joi o rachetă intercontinentală interzisă, în cel mai lung zbor înregistrat până acum - după ce a înăsprit retorica împotriva Seulului timp de câteva săptămâni.

„China caută o relație cu un nivel rezonabil și ridicat de control asupra Coreei de Nord. Iar relația Coreei de Nord cu Rusia amenință să submineze acest lucru”, spune Christopher Green, analist la International Crisis Group.

Dacă liderul chinez Xi Jinping nu reușește să modeleze alianța Putin-Kim în funcție de interesele sale, China ar putea rămâne blocată la mijloc, în timp ce furia și anxietatea Occidentului cresc.

Moscova și Pyongyangul neagă faptul că soldați nord-coreeni se îndreaptă spre Ucraina, lucru considerat de mulți drept o escaladare semnificativă. Însă Statele Unite afirmă că au văzut dovezi în acest sens, în urma unor afirmații ale serviciilor de informații sud-coreene și ucrainene.

Primele rapoarte au apărut chiar înainte ca Xi să se întâlnească cu omologul său rus la summitul Brics de la începutul lunii octombrie, eclipsând o reuniune care era menită să trimită Occidentului un mesaj sfidător.

Se pare din ce în ce mai mult că aliații Chinei scapă de sub controlul ei. Beijingul, partenerul principal al triadei, încearcă să fie liderul stabil al unei noi ordini mondiale, una care nu este condusă de SUA. Acest lucru este dificil de realizat atunci când un aliat a declanșat un război în Europa, iar altul este acuzat că a ajutat invazia.

„China este nemulțumită de modul în care decurg lucrurile”, spune Green, ”dar încearcă să își păstreze nemulțumirea relativ discretă”.

„Este cu siguranță un subiect sensibil pentru Beijing, judecând după răspunsul la prezența noastră în orașul de frontieră, unde se pare că turiștii sunt bineveniți - dar jurnaliștii nu.

Am fost tot timpul în zone publice și, cu toate acestea, echipa a fost oprită, interogată în mod repetat, urmărită și imaginile noastre șterse.

Hotelul a cerut să îmi păstreze pașaportul pentru „siguranța mea și a celorlalți”. Poliția ne-a vizitat camerele de hotel și, de asemenea, a blocat drumul spre portul din Hunchun, care ne-ar fi oferit o imagine mai apropiată a schimburilor comerciale actuale dintre Rusia și China”, scriu jurnaliștii de la BBC.

Coreea de Nord, o atracție

Pe platforma de observare din Fangchuan este clar că majoritatea turiștilor au venit să vadă Coreea de Nord.

„Am văzut o persoană pedalând”, spunea o fată care privește printr-un telescop. Prietena ei s-a grăbit să vadă: „Ooooh! Este o țară atât de misterioasă”.

În apropiere se află râul Tumen, care străbate ușor toate cele trei țări. Este poarta de intrare a Chinei în Marea Japoniei, unde are dispute teritoriale cu Tokyoul.

Granița chineză, lungă de 1400 km, are unele dintre singurele platforme cu vedere clară spre Coreea de Nord. Frontiera Coreei de Sud cu Nordul este o barieră aproape impenetrabilă, Zona Demilitarizată, puternic minată și fortificată.

„Coreea de Nord a fost întotdeauna vecinul nostru. Nu este străină de noi. Să pot vedea cum trăiesc ei mă face să realizez că China este prosperă și puternică”, spune un bărbat de vârstă mijlocie.

Regimul lui Kim Jong Un s-ar lupta cu siguranță să supraviețuiască fără cel mai mare binefăcător al său, China, care reprezintă mai mult de 90% din comerțul extern, inclusiv alimente și combustibil.

Nu a fost întotdeauna așa. La începutul anilor 1960, chinezii erau cei care fugeau de foamete peste râul Tumen. Unii chiar au mers la școală în Coreea de Nord, deoarece credeau că sistemul educațional de atunci era mai bun.

Economia Coreei de Nord s-a prăbușit după căderea Uniunii Sovietice în 1991 - care fusese principala sursă de ajutor și de petrol ieftin - provocând penurii alimentare severe și, în cele din urmă, foamete.

În curând, refugiații nord-coreeni au început să vâneze prin râuri adesea înghețate, cu riscul de a fi împușcați mortal, pentru a scăpa de foame, sărăcie și represiune. În prezent, peste 30.000 dintre ei se află în Coreea de Sud, iar un număr necunoscut trăiește încă în China.

„De la prăbușirea Uniunii Sovietice, Coreea de Nord nu a avut de ales decât să mențină relații bune cu China, care a fost singurul său binefăcător”, spune Green.

Dar acum, adaugă el, Rusia „oferă o alternativă, iar nord-coreenii încearcă să exploateze acest lucru”.

Mao Zedong, primul lider al Republicii Populare Chineze, a comparat relațiile dintre Beijing și Pyongyang cu apropierea dintre „buze și dinți”: „Dacă buzele sunt despărțite, dinții vor fi reci”.

Suferința Beijingului

Potrivit sociologului Aidan Foster-Carter, care a studiat Coreea de Nord timp de mai multe decenii, Beijingul suferă acum din cauza lipsei de recunoștință, deoarece buzele lui Kim „pupă în altă parte”.

„Coreea de Nord a fost în mod constant tovarășul din iad atât pentru Rusia, cât și pentru China. Ei iau cât de mulți bani pot și [apoi] fac ce le place”, a spus Foster-Carter.

Analiștii au observat că Kim l-a flatat în mod constant pe Putin în detrimentul lui Xi în ultimul an. În timp ce Kim nu s-a întâlnit cu Xi din 2019, s-a întâlnit cu Putin de două ori în ultimul an. Invazia Rusiei în Ucraina i-a apropiat mai mult ca niciodată pe cei doi lideri sancționați. Putin caută mai mult sprijin pentru războiul său, iar Kim vrea să își susțină regimul cu alianțe și atenție.

De la granița chineză este ușor să vezi relația înfloritoare dintre cele două părți.

Fluieratul unui tren întrerupe discuția turiștilor, iar o locomotivă cu aburi care trage un șir lung de vagoane de marfă traversează încet podul feroviar dintre Rusia și Coreea de Nord. Se oprește în fața unui panou coreean orientat spre China pe care scrie: „Spre o nouă victorie!”

SUA estimează că Kim a vândut Moscovei mai mult de un milion de proiectile de artilerie și rachete Grad pentru a fi utilizate în Ucraina, ceea ce Coreea de Nord neagă.

Nu există nicio îndoială că cei doi au intensificat cooperarea după ce au semnat un pact de securitate în iunie pentru a se ajuta reciproc în caz de „agresiune” împotriva uneia dintre țări.

„Și totuși, de ziua de naștere a lui Putin, Kim îl numește „cel mai apropiat tovarăș al său”. Dacă ești Xi Jinping, la ce te gândești?”, a mai spus sociologul Foster-Carter.

Este greu de știut deoarece China nu a dat niciun semn de interferență cu alianța Rusia-Coreea de Nord.

SUA au observat neliniștea Beijingului și, pentru prima dată, cei doi rivali ar putea avea obiective similare.

În ultima săptămână, oficiali ai Departamentului de Stat al SUA au ridicat problema trupelor nord-coreene din Rusia în fața diplomaților chinezi.

Beijingul are opțiuni - în trecut, a redus livrările de petrol și cărbune către Coreea de Nord și s-a conformat sancțiunilor conduse de SUA pentru a reduce programul nuclear al Phenianului.

China se luptă deja cu acuzațiile SUA că vinde Rusiei componente care ajută la invazia Ucrainei. Comerțul Beijingului cu Moscova este, de asemenea, înfloritor, chiar dacă încearcă să facă față tarifelor occidentale.

Relațiile Chinei cu alte state

Xi a ținut Rusia aproape pentru că are nevoie de ajutorul lui Putin pentru a contesta ordinea mondială condusă de SUA. Dar nu a încetat să încerce să repare legăturile cu Europa, Marea Britanie și chiar SUA. De asemenea, China a purtat discuții cu Japonia și Coreea de Sud pentru a atenua tensiunile istorice.

Însă retorica din ce în ce mai agresivă a lui Kim împotriva Seulului a determinat Coreea de Sud să se întrebe din nou dacă ar trebui să aibă propriul său arsenal nuclear. Trupele nord-coreene pe un câmp de luptă ucrainean nu ar face decât să distrugă și mai mult planurile Beijingului.

Posibilitatea a determinat deja președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol să discute despre „contramăsuri concrete” și să vorbească despre consolidarea cooperării în materie de securitate cu Ucraina și NATO.

O Coree de Sud înarmată nuclear sau o alianță „NATO din Asia de Est” nu sunt ideale într-o regiune în care China dorește să aibă o influență mai mare.

„Pentru o perioadă foarte lungă de timp, China a avut o politică a celor trei 'nu' în Asia de Nord-Est - unul a fost fără arme nucleare în Coreea de Nord. Evident, aceasta a fost un eșec”, spune Green.

Acum, Beijingul se teme că alianța cu Rusia ar putea destabiliza Coreea de Nord, adaugă el: „Acest lucru l-ar putea avantaja pe Vladimir Putin într-un mod în care nu l-ar avantaja pe Xi Jinping”.

Experții spun că Beijingul este la fel de îngrijorat ca Occidentul cu privire la tehnologia militară pe care Putin i-ar putea-o vinde lui Kim în schimbul trupelor.

„Sateliți, cu siguranță”, spune Foster-Carter. „Dar Putin este rău - nu nebun. Rusia știe, la fel cum știe și China, că Coreea de Nord este un tun liber. Oferindu-i (lui Kim) mai multă tehnologie pentru bombe nucleare nu este un lucru bun pentru nimeni”, a mai spus sociologul.

Experții cred că este puțin probabil ca Xi să facă ceva drastic deoarece China are nevoie de o Coree de Nord stabilă - dacă ar tăia ajutorul, ar avea probabil o criză a refugiaților la graniță.

Și Kim ar putea avea o decizie de luat.

Deși Rusia plătește pentru obuze și trupe, Foster-Carter spune că China este cea care „de fapt a ținut Coreea de Nord în viață în tot acest timp, de multe ori cu dinții scrâșnind. Mă întreb doar în ce moment Beijingul se va întoarce împotriva Pyongyangului”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel