Coreea de Nord trimite ajutoare pentru sute de familii afectate de o epidemie intestinală

Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi alţi oficiali de rang înalt au pregătit ajutoare pentru a le trimite la 800 de familii afectate de o epidemie intestinală neidentificată, a relatat vineri presa de stat, citată de Reuters.

Coreea de Nord a dezvăluit în această săptămână că se confruntă cu o „epidemie enterică acută”, pe lângă un focar de COVID care durează de câteva săptămâni.

„Oficialii... au pregătit medicamente, alimente şi produse de strictă necesitate zilnică necesare pentru tratarea epidemiei şi pentru o viaţă stabilă pentru a oferi ajutor populaţiei din oraşul Haeju şi din comitatul Kangryong (din provincia Hwanghae de Sud)”, a anunţat Agenţia Centrală de Ştiri din Coreea (KCNA).

Provincia Hwanghae de Sud este o regiune agricolă cheie a Coreei de Nord, iar epidemia a stârnit îngrijorări că s-ar putea adăuga la penuria cronică de alimente pe fondul valului de infecţii COVID-19.

Coreea de Nord a raportat un număr de pacienţi cu simptome de febră, mai degrabă decât cazuri confirmate de COVID, posibil din cauza lipsei capacităţii de testare.

KCNA a raportat vineri încă 23.160 de persoane cu simptome de febră, ridicând numărul total din ţară de la sfârşitul lunii aprilie la peste 4,58 milioane. Bilanţul deceselor legate de epidemie se ridică la 73.

Coreea de Nord se confruntă cu o epidemie de boli infecțioase

Coreea de Nord a raportat, joi, un focar de epidemie intestinală neidentificată într-o regiune agricolă, ceea ce pune și mai multă presiune asupra țării care se luptă cu penuria cronică de alimente și cu un val fără precedent de infecții COVID-19.

Liderul Kim Jong Un a trimis miercuri medicamente în orașul portuar Haeju din vestul țării pentru a ajuta pacienții care suferă de „epidemie enterică acută”, a declarat agenția de presă de stat KCNA, citată de Reuters, notează Mediafax. Nu a fost precizat numărul celor afectați de această boală.

Kim Jong Un „a subliniat necesitatea de a stăpâni epidemia cât mai repede posibil, luând o măsură bine închegată pentru a pune în carantină cazurile suspecte pentru a limita temeinic răspândirea acesteia, confirmând cazurile prin examinare epidemiologică și teste științifice”, a precizat KCNA.

Epidemia raportată vine în contextul în care Nordul se confruntă cu primul său focar de infecții cu COVID-19. Luna trecută a fost declarată starea de urgență, pe fondul îngrijorărilor legate de lipsa vaccinurilor și a proviziilor medicale.

Agenția de spionaj a Coreei de Sud a declarat anterior parlamentarilor că bolile transmise prin apă, cum ar fi febra tifoidă, erau deja răspândite în țară înainte de a anunța epidemia de coronavirus.

„Bolile intestinale, cum ar fi tifosul și shigeloza, nu sunt deosebit de noi în Coreea de Nord, dar ceea ce este îngrijorător este că vine într-un moment în care țara se luptă deja cu COVID-19”, a declarat profesorul Shin Young-jeon de la Colegiul de Medicină al Universității Hanyang din Seul.

Coreea de Sud este dispusă să coopereze cu Nordul pentru a face față epidemiei, dar Pyongyangul rămâne insensibil la orice ofertă de dialog, inclusiv la propunerea anterioară a Seulului de a furniza vaccinuri COVID, a declarat un oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Unificării care se ocupă de afacerile intercoreene.

În plus, provincia Hwanghae de Sud, în care se află orașul Haeju, este regiunea agricolă cheie a Coreei de Nord, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la posibilul impact asupra situației alimentare deja grave a țării, cauzată de secetă.

În timp ce posibilitatea ca boala nespecificată să se răspândească prin intermediul culturilor pare destul de redusă, cheia va fi dezinfectarea surselor de aprovizionare cu apă, deoarece este posibil să fie transmisă prin apă, a declarat Eom Joong-sik, expert în boli infecțioase la Centrul Medical al Universității Gachon Gil.

Pyongyang a anunțat zilnic numărul de pacienți cu febră, fără a preciza dacă sunt pacienți cu COVID, aparent din cauza lipsei de kituri de testare. 

Coreea de Nord a raportat joi încă 26.010 persoane cu simptome de febră, numărul total de pacienți cu febră înregistrat în întreaga țară de la sfârșitul lunii aprilie apropiindu-se de 4,56 milioane. Bilanțul deceselor legate de epidemie se ridică la 73.

Nordul a declarat că valul COVID a dat semne de diminuare, dar Organizația Mondială a Sănătății a pus la îndoială afirmațiile Pyongyangului la începutul acestei luni, spunând că, în opinia sa, situația se înrăutățește.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel