Coreea de Nord vrea să devină o superputere nucleară. Anunțul lui Kim Jong Un

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Kim Jong Un, liderul suprem al Coreei de Nord, a făcut declarații despre utilizarea armelor nucleare.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că țara sa va accelera pașii pentru a deveni o superputere militară cu arme nucleare și nu ar exclude utilizarea acestora dacă ar fi atacată, a declarat marți agenția de știri de stat KCNA.

Kim l-a menționat pe președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol pentru a doua oară într-o săptămână, denunțând Seulul pentru complicitatea cu Washingtonul în vederea destabilizării regiunii pentru a trece cu vederea faptul că nici măcar nu dispune de arme strategice adecvate.

„Yoon Suk Yeol a făcut niște comentarii de prost gust și vulgare despre sfârșitul Republicii în discursul său, iar acest lucru arată că este total consumat de credința sa oarbă în forța stăpânului său”, l-a citat KCNA pe Kim, referindu-se la alianța Coreei de Sud cu SUA.

„Ca să fiu sincer, nu avem absolut nicio intenție de a ataca Coreea de Sud”, a spus el în discursul susținut la Universitatea Națională de Apărare Kim Jong Un, un teren de antrenament pentru specialiștii militari de elită.

„De fiecare dată când am afirmat poziția noastră cu privire la utilizarea forței militare am folosit în mod clar și consecvent termenul 'dacă'. Dacă inamicii încearcă să folosească forța împotriva țării noastre, armata Republicii va folosi toată puterea ofensivă fără ezitare. Acest lucru nu exclude utilizarea armelor nucleare”, a mai spus Kim Jong Un.

„Pașii noștri spre a deveni o superputere militară și o putere nucleară se vor accelera”, a adăugat el.

Program de arme nucleare

Coreea de Nord urmărește de zeci de ani un program de arme nucleare și se crede că are suficient material fisionabil pentru a construi zeci de astfel de arme. De asemenea, a efectuat șase teste subterane de detonare nucleară.

Săptămâna trecută Coreea de Sud a marcat ziua anuală a forțelor armate printr-o paradă militară de amploare, prezentând o rachetă balistică capabilă să transporte un focos masiv și un bombardier strategic american.

În discursul său din acea zi, Yoon a avertizat Nordul împotriva utilizării armelor nucleare: „În acea zi se va vedea sfârșitul regimului nord-coreean”.

Coreea de Nord ar putea construi un nou submarin, a declarat ministrul sud-coreean al apărării, citând indicii ale serviciilor de informații într-un raport către un membru al Parlamentului. În ianuarie, Kim ar fi ordonat construirea unui submarin nuclear.

Construcția era într-un stadiu incipient și nu era clar dacă nava era un submarin cu propulsie nucleară, se arată în raport.

Coreea de Nord lucrează, de asemenea, la o dronă submarină care ar putea fi dezvoltată pentru a transporta arme nucleare, posibil cu ajutorul Rusiei, se mai menționează în raport.

KCNA a declarat că liderul Coreei de Nord a făcut remarcile sale privind „superputerea militară” luni, în aceeași zi în care Nordul a declarat că Adunarea Supremă a Poporului se va reuni pentru a discuta modificarea constituției țării. Agenția de presă nu a făcut nicio mențiune cu privire la deliberările adunării începând de luni.

Relația cu Coreea de Sud

Sesiunea este urmărită îndeaproape din cauza probabilității ca aceasta să aprobe un amendament constituțional care să reflecte declarația lui Kim conform căreia unificarea nu mai este posibilă, iar Coreea de Sud este o țară separată și „un inamic principal”.

O astfel de măsură ar oficializa ruperea lui Kim de obiectivul de zeci de ani al ambelor țări de unificare națională și de încercările de îmbunătățire a relațiilor, inclusiv summitul din 2018 în cadrul căruia liderii au declarat că nu va mai exista război și că s-a deschis o nouă eră a păcii.

Într-un raport separat KCNA a declarat că liderul Coreei de Nord i-a trimis un mesaj președintelui rus Vladimir Putin de ziua sa, numindu-l „cel mai apropiat tovarăș al său” și afirmând că „relațiile strategice și de cooperare” dintre cele două țări vor fi ridicate la un nou nivel.

Ministrul sud-coreean al Apărării, Kim Yong-hyun, a declarat că „există o mare posibilitate” ca Coreea de Nord să desfășoare trupe pentru a ajuta Rusia în războiul cu Ucraina.

Kim a declarat, de asemenea, în cadrul unei audieri parlamentare, că este posibil ca informațiile conform cărora ofițeri militari nord-coreeni ar fi fost uciși într-o lovitură ucraineană în teritoriul ocupat de Rusia să fie adevărate.

Kim Jong Un și Putin au adoptat în iunie un parteneriat strategic cuprinzător care include un pact de apărare reciprocă.

Cele două țări au negat acuzațiile oficialilor americani și sud-coreeni potrivit cărora Nordul ar furniza arme Rusiei, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel