Reuters: Coreea de Nord lansează proiectile neidentificate în Marea de Est a Chinei. Coreea de Sud și SUA au început o anchetă.
Coreea de Nord a tras un proiectil balistic către Marea de Est.
Pe 22 noiembrie, Coreea de Nord a lansat un proiectil balistic necunoscut către Marea de Est, pe timp de noapte, însă rapoartele indică faptul că lansarea ar fi eșuat, conform agenției de știri Yonhap, care citează informații furnizate de armata sud-coreeană.
Armata sud-coreeană a declarat că Coreea de Nord a efectuat lansarea din zona Sunan din Pyongyang la ora 23:05 (ora locală, 1405 GMT), însă nu a oferit alte detalii, conform relatării Yonhap.
Potrivit Yonhap, autoritățile de informații din Coreea de Sud și SUA au demarat o analiză a acestei lansări.
Această lansare de proiectil vine după ce, cu o zi înainte, Coreea de Nord a anunțat că a plasat cu succes primul său satelit-spion în orbită și a promis că va efectua și mai multe astfel de lansări în viitorul apropiat, sfidând astfel condamnările internaționale venite din partea Statelor Unite și a aliaților săi.
Mai mult decât atât, eforturile Coreei de Nord de a lansa tot mai mulți sateliți-spion în orbită sunt susținute deschis de Moscova. Deși lansarea primului satelit în cauză a creat mai multe dispute, Phenian-ul nu s-a arătat deranjat.
Lansarea "reprezintă o încălcare brutală a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, crește tensiunile și pune în pericol stabilitatea în regiune și dincolo de aceasta", a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională al SUA, Adrienne Watson, notează Reuters.
Agenția spațială a Coreei de Nord va trimite în viitorul apropiat mai mulți sateliți spioni pentru a-și continua capacitatea de supraveghere asupra Coreei de Sud și a altor regiuni de interes pentru forțele armate nord-coreene, se arată în raport.
"Lansarea unui satelit de recunoaștere este un drept legitim al (Coreei de Nord) de a-și întări capacitățile de autoapărare", a declarat KCNA, adăugând că aceasta va îmbunătăți pregătirea militară a țării în fața "mișcărilor militare periculoase" ale dușmanilor săi.
Analiștii spun că și un sistem rudimentar de sateliți ar putea oferi Coreei de Nord prima capacitate de a monitoriza de la distanță trupele americane, sud-coreene și japoneze.
O astfel de capacitate ar permite Coreei de Nord, o țară nucleară, să își direcționeze armele în caz de război, dar o mai mare informație despre mișcările trupelor aliate ar putea, de asemenea, să ofere un grad de asigurare și stabilitate, a declarat Ankit Panda de la Carnegie Endowment for International Peace din SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News