Coreea de Sud convoacă un oficial rus pentru a explica prezența trupelor nord-coreene din Rusia

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Seulul cere retragerea imediată a soldaților de elită care ar fi ajutat Rusia în războiul său împotriva Ucrainei

Coreea de Sud l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Seul pentru a protesta „în cei mai fermi termeni” cu privire la raportările referitoare la trimiterea a mii de soldați nord-coreeni pentru a ajuta Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

Primul viceministru de externe, Kim Hong-kyun, i-a transmis ambasadorului rus, Georgy Zinoviev, că participarea trupelor nord-coreene în război încalcă rezoluțiile ONU și a cerut retragerea lor imediată, a declarat luni ministerul de externe al Coreei de Sud într-un comunicat.

"Condamnăm în cei mai fermi termeni cooperarea militară ilegală a Coreei de Nord, inclusiv trimiterea de trupe în Rusia"

„Condamnăm în cei mai fermi termeni cooperarea militară ilegală a Coreei de Nord, inclusiv trimiterea de trupe în Rusia,” a spus Kim, adăugând că această desfășurare reprezintă o amenințare gravă la adresa securității Coreei de Sud și a altor țări. „Vom răspunde împreună cu comunitatea internațională, mobilizând toate mijloacele disponibile împotriva acțiunilor care amenință interesele noastre fundamentale de securitate.”

Decizia de a-l convoca pe Zinoviev reflectă furia tot mai mare din Coreea de Sud, Ucraina și SUA față de desfășurarea aparentă a trupelor nord-coreene, ca parte a unui acord militar secret încheiat anul acesta de președintele rus, Vladimir Putin, și liderul nord-coreean, Kim Jong-un.

Serviciul național de informații al Coreei de Sud a declarat săptămâna trecută că Phenian a trimis un prim contingent de 1.500 de militari din forțele speciale în estul îndepărtat al Rusiei pentru antrenament în baze militare locale, adăugând că aceștia ar urma să fie trimiși în luptă în războiul din Ucraina.

Vineri, agenția de spionaj a afirmat că administrația din Coreea de Nord plănuiește să trimită aproximativ 12.000 de soldați din forțele speciale pentru a sprijini Rusia, posibil pentru a compensa pierderile substanțiale de trupe ruse și lipsa de înlocuiri.

De asemenea, agenția a publicat imagini din satelit care arătau prima desfășurare a soldaților de elită nord-coreeni transportați de vase militare rusești către Vladivostok între 8 și 13 octombrie.

"Videoclipul arată clar cetățeni nord-coreeni cărora li se oferă uniforme rusești sub supravegherea armatei ruse"

„Coreea de Nord și-a transportat forțele speciale în Rusia cu o navă de transport a marinei ruse, confirmând astfel începutul participării militare a Coreei de Nord”, a declarat agenția.

Casa Albă nu a putut confirma rapoartele conform cărora trupele nord-coreene luptă pentru Rusia, însă un purtător de cuvânt al consiliului național de securitate a spus că, dacă acest lucru este adevărat, ar reprezenta „o evoluție periculoasă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.

Oficialii ucraineni au publicat luni un videoclip care pretinde că arată zeci de recruți nord-coreeni aliniați pentru a primi uniforme militare rusești.

Videoclipul, publicat de Centrul pentru Comunicare Strategică și Securitate Informațională – parte a Ministerului Culturii și Informațiilor din Ucraina – pare să arate soldați așteptând să primească saci, haine și alte obiecte de la personalul militar rus.

„Am primit acest videoclip de la sursele noastre”, a declarat Ihor Solovey, șeful centrului, pentru Associated Press, adăugând că nu a putut oferi verificări suplimentare din cauza preocupărilor legate de securitate.

„Videoclipul arată clar cetățeni nord-coreeni cărora li se oferă uniforme rusești sub supravegherea armatei ruse”, a spus el. „Pentru Ucraina, acest videoclip este important deoarece reprezintă prima dovadă video care arată participarea Coreei de Nord în război de partea Rusiei. Acum nu doar cu arme și obuze, ci și cu personal.”

Centrul a susținut că filmarea a fost realizată de un soldat rus în ultimele zile. Nu a precizat cum a obținut clipul, iar locația este necunoscută.

Putin și Kim nu au dezvăluit detaliile acordului lor, convenit în timpul vizitei președintelui rus la Phenian în iunie. Cele două țări au negat, de asemenea, că administrația Coreei de Nord ar fi furnizat Rusiei muniție și rachete.

Aceste negări au fost contestate de oficialii ucraineni, sud-coreeni și americani. Vineri, serviciile de informații sud-coreene au declarat că, din august, Coreea de Nord a furnizat Rusiei peste 13.000 de containere cu obuze de artilerie, rachete, rachete antitanc și alte arme letale.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că implicarea Coreei de Nord în război va „crește semnificativ” nivelul de amenințare și instabilitate în regiune.

Vorbind în timpul discursului său video de duminică seara, Zelenski a declarat că dovezile video și din satelit despre trupele nord-coreene demonstrează că o altă țară a intrat efectiv în război și a cerut un răspuns puternic din partea aliaților Kievului.

„Sunt recunoscător liderilor și reprezentanților statelor care nu își închid ochii și vorbesc deschis despre această cooperare pentru a preveni un război mai mare”, a spus el. „Ne așteptăm la o reacție normală, sinceră și puternică din partea partenerilor noștri cu privire la aceasta.”

Coreea de Nord nu a comentat rapoartele conform cărora trimite trupe pentru a lupta alături de Rusia, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel