Iarna demografică care afectează mai multe țări dezvoltate riscă să aibă consecințe catastrofale pentru Coreea de Sud, statul cu cea mai scăzută natalitate din lume.
În 2022, numărul mediu de copii născuți de fiecare femeie sud-coreeană aa coborât la doar 0,78, în scădere față de minimul istoric anterior de 0,81, înregistrat cu un an mai devreme. Pe de altă parte, ar fi nevoie de o medie de cel puțin 2,1 copii per femeie pentru a menține stabilă populația unei țări.
Dintre femeile tinere din Coreea de Sud, doar 4% consideră căsătoria și calitatea de părinte ca fiind esențiale, iar mai mult de jumătate dintre ele nu văd schimbul de inele, nici sarcina ca momente importante în viața lor, potrivit unui sondaj realizat de Asociația Coreeană pentru Studii de Asistență Socială.
Cauzele sociale care stau la baza acestei tendințe ar fi ritmurile excesiv de intense de muncă, costurile exorbitante ale locuinței și educației și inegalitatea de gen.
Pentru a inversa tendința, Guvernul sud-coreean introduce din ce în ce mai multe bonusuri și ajutoare financiare oricărei persoane care dă naștere unui copil. Conform calculelor ziarului Al Jazeera, contribuția publică pentru fiecare copil a ajuns la o sumă echivalentă cu 10.500 de dolari repartizați în primii ani de viață ai nou-născutului.
Concret, familiile sud coreene primesc lunar 700 de mii de woni (528 de dolari) pentru copiii de până la un an și 350 de mii de woni (264 de dolari) pe lună pentru copiii de până la doi ani, dar aceste bonusuri sunt destinate să crească respectiv la 1 milion de woni (755 USD) și 500.000 de woni (377 USD) începând din 2024.
În plus, 200.000 de woni (151 USD) pe lună sunt oferite copiilor până la vârsta de școală elementară, cu subvenții suplimentare disponibile pentru familiile cu venituri mici și părinții singuri. Alte beneficii includ facturile medicale pentru femeile însărcinate, tratamentul pentru infertilitate și serviciile de babysitting.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu