Cori Grămescu a spulberat un mit legat de metabolism și îngrășare. Ce spune nutriționistul despre legătura dintre cele două pe care mulți o invocă.
"Multă lume spune că din pricina unui metabolism lent (prin metabolism lent spun o valoare mai scăzută a ratei metabolice bazale decât cea la care s-ar fi așteptat pentru o persoană de vârstă, înălțime și greutate) se îngrașă sau nu reușesc să scadă în greutate.
Metabolismul bazal reprezintă acea cantitate de energie de care corpul are nevoie pentru acoperirea proceselor vitale. În metabolismul bazal intră energia de care avem nevoie pentru circulația sângelui, pentru refacerea țesuturilor, pentru menținerea funcțiilor vitale ale corpului. Aici nu intră cheltuiala energetică a mușchilor scheletici, practic partea de activități zilnice pe care le desfășurăm sunt suplimentare acestuia, nu intră nici digestia și absorbția alimentelor și nici cheltuiala energetică pentru varierea temperaturii corporale.
Recent s-a făcut un studiu în care s-a studiat corelația dintre o rata metabolică bazală mai scăzută decât cea estimată și predispoziția de îngrășare și apetit. Rezultatele acestui studiu au demonstrat că NU există corelație între rata metabolică bazală scăzută și tendința de îngrășare. Pe scurt, studiul spune că atâta vreme cât metabolismul nostru, chiar dacă este mai scăzut, este ajutat cu o alimentație echilibrată, responsabilă d.p.d.v al aportului caloric, chiar dacă avem un metabolism lent, nu ne vom îngrășa", a explicat Cori Grămescu pe Facebook.
"Nu există o cauzalitate între rata metabolică bazală mai redusă și câștigul în greutate"
"Metabolismul lent există, sunt persoane a căror cheltuială energetică minimă este mai mică decât ar fi estimată printr-o formulă matematică, însă nu există o cauzalitate între rata metabolică bazală mai redusă și câștigul în greutate. Din păcate, asupra metabolismului bazal nu putem interveni, el este determinat genetic, unele persoane sunt dotate cu un metabolism activ, altele au un metabolism bazal mai lent. Chiar dacă nu putem interveni asupra acestui aspect, putem deveni mai activi, și aici nu mă refer doar la antrenamente (ele sunt importante, pentru că ne ajută să construim masa musculară și asta înseamnă că avem și mai multă eficiență a metabolismului), ci și activitățile din jurul casei, mersul pe jos, joaca propriu-zisă cu copii, plimbările cu partenerul, urcatul scărilor ș.a.m.d.
Antrenamentele sunt importante pentru că ne ajută să construim masa musculară și asta înseamnă că avem și mai multă eficiență a metabolismului, ne ajută să controlăm stresul, pentru că în momentul în care ne concentrăm să avem atenția în corp, să facem sport cu mindfulness, cu atenția adusă asupra întregului nostru corp, nivelul nostru de stres scade, pentru că reușim să ne concentrăm asupra unor lucruri ce stau sub controlul nostru. Pe lângă componenta de reducere a stresului, sportul are capacitatea de a corecta compoziția corporală, de a crește eficiența compoziției corporale în așa fel încât raportul dintre masa corporală și masa grasă să fie într-adevăr optim d.p.d.v metabolic. Avem nevoie de o masă musculară de bună calitate, de un sistem osos puternic și de o masa grasă care să nu depășească 24% din întregul nostru corp, tocmai pentru a ne feri de riscurile de îmbolnăvire", a mai explicat nutriționistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News