Coridorul alternativ pentru cereale ucrainene, un succes. Zelenski anunță că peste 7 milioane de tone au fost transportate

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că peste 7 milioane de tone metrice de marfă au fost transportate printr-un coridor alternativ pentru cereale, după retragerea Rusiei din acordul ce permitea exporturile sigure de cereale ucrainene prin Marea Neagră, scrie Reuters.

"Coridorul nostru pentru cereale funcționează, de asemenea. Am depășit pragul de 7 milioane de tone de marfă", a precizat Zelenski pe platforma de mesagerie Telegram.

În plus, Comisia Europeană va furniza 50 de milioane de euro Ucrainei pentru a-şi repara şi moderniza infrastructura portuară, în încercarea de a contribui la sporirea exporturilor de produse agricole ucrainene.

Capacităţile portuare îmbunătăţite vor accelera exporturile de alimente şi alte bunuri pe care Ucraina le furnizează pe pieţele mondiale, a menţionat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare adresată preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

În timp, investiţia noastră ar trebui să le permită porturilor Ucrainei să revină la nivelul cantităţilor ce erau exportate înainte de război, a adăugat şefa executivului UE în scrisoare.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume.

De la începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, care a inclus o blocadă navală a porturilor ucrainene de la Marea Neagră, Kievul face eforturi pentru a-şi putea exporta produsele, mai ales cerealele.

Infrastructura portuară, care este esenţială pentru exporturile ucrainene, a fost atacată repetat de forţele ruse în ultimele luni.

Zelenski cere apărare aeriană la Odesa

Ucraina are nevoie de întărirea apărării aeriene pentru a-și proteja rutele de export de cereale, precum și regiunile care se învecinează cu Rusia, a declarat sâmbătă președintele Zelenski, în cadrul unui summit internațional privind securitatea alimentară de la Kiev. Acesta a vorbit și despre protestele camionagiilor care blochează granița cu Ucraina, relatează Reuters. 

„Există un deficit de apărare aeriană – acesta nu este un secret”, a declarat Zelenski la summitul Grain din Ucraina, la care au participat înalți oficiali din țările europene, inclusiv președintele elvețian Alain Berset și prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte.

Zelenski a susținut discursul după ce Rusia a atacat Ucraina cu 75 de drone într-o singură noapte, cel mai mare atac de acest tip de până acum. Conferința de presă comună a celor trei lideri a fost întreruptă de o altă sirenă de raid aerian.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis sprijin într-o scrisoare către Zelenski pe care a distribuit-o pe platforma de socializare X, spunând că UE va pune la dispoziție 50 de milioane de euro pentru „reparații rapide și îmbunătățiri ale infrastructurii din porturile Ucrainei”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel