Corina Crețu, audiată în Parlamentul European. Comisia REGI, aviz pozitiv: Crețu, comisar pentru Politici Regionale

Eurodeputatul român Corina Crețu, aprobată de președintele ales Jean-Claude Juncker în funcția de comisar european pentru Dezvoltare Regională, este audiată miercuri în comisia de Dezvoltare Regională a Parlamentului European, o ultimă etapă în procesul de constituire a noului Executiv al UE, înainte de votul din plenul Legislativului.

UPDATE: După aproape o oră și jumătate de la terminarea interviului, comisia Parlamentului European pentru Dezvoltare Regională (REGI) a dat aviz pozitiv pentru numirea Corinei Crețu în funcția de comisar european pentru Politici Regionale. La 22 octombrie urmează votul în plenul Parlamentului European, care va aproba sau respinge echipa lui Jean-Claude Juncker ca întreg. Votul nu este individual, pentru fiecare comisar, astfel că decizia comisiei REGI o validează practic pe Crețu drept noul comisar european pentru Politici Regionale.

Audierea s-a încheiat. Concluzii: Interviul de trei ore acordat de Corina Crețu a fost prelungit cu 20 de minute, până la ora 13:20, din cauza întrebărilor și a răspunsurilor lungi. În cadrul declarației de final, Crețu le-a mulțumit eurodeputaților și a îndemnat la încredere și strânsă colaborare între Executivul și Legislativul European. Ea s-a bucurat de aplauze susținute ale eurodeputaților la sfârșitul audierilor, la fel cum s-a întâmplat și după un răspuns acordat unui eurodeputat PPE.

Cum de altfel a apreciat și un eurodeputat care a luat cuvântul în timpul audierilor, răspunsurile Corinei Crețu au fost competente, netrădând lipsa ei de expertiză în domeniul politicii regionale. Judecând după modul în care Corina Crețu s-a prezentat în fața eurodeputaților, nu există elemente care să sugereze că social-democrata Corina Crețu nu va fi confirmată în funcția de comisar european pentru Politici Regionale.

----------------------------

Social-democrata și-a susținut discursul de deschidere în limba engleză, la care a renunțat ulterior pentru a răspunde în română la întrebările europarlamentarilor.

Corina Crețu, care pare relaxată și sigură pe sine, a admis că nu este un "expert" în domeniul dezvoltării regionale, dar că și-a făcut "temele". Unii dintre utilizatori de Twitter care urmăresc audierile spun că eurodeputatul român, confruntat cu întrebările colegilor, "ține pasul", în timp ce alții cred că românca dă răspunsuri lipsite de precizie.

Crețu lasă impresia că a fost bine ghidată și "antrenată" înaintea audierilor: își începe fiecare răspuns prin a-și flata interlocutorii, care o tratează mai degrabă ca pe un aliat.

Ea a subliniat încă din primele minute ale audierii că prioritatea sa absolută este maximizarea contribuției politicii regionale pentru crearea de locuri de muncă și creștere economică.

Audierea este condusă de eurodeputatul bulgar Iskra Mihaylova. Europarlamentarii români din grupul S&D sunt prezenți în sală. Alături de aceștia pot fi observați și români din ALDE sau PPE, precum Norica Nicolai, Ramona Mănescu sau Iuliu Winkler.

Miguel Canete, comisar european, contestat din propria țară. Proteste în stradă, organizate în ziua audierilor

O temă recurentă în interviul Corinei Crețu este cel al macroregiunii Carpatice. Un eurodeputat din Slovacia a invitat-o pe româncă să viziteze țări precum Slovacia și Ungaria pentru a analiza situația de la fața locului. Crețu a acceptat propunerea, precizând că eventualele sale vizite în țări precum Slovacia nu vor urmări să penalizeze administrațiile naționale, ci să le îndrume și asiste.

Prima întrebare i-a fost adresată Corinei Crețu de către olandezul Lambert van Nisterlooij (PPE). Europarlamentarii care asistă la audierea social-democratei au aplaudat-o pe româncă după ce aceasta i-a răspuns olandezului van Nisterloooij cu întrebarea "cum le putem cere statelor membre să plătească în termen de 60 de zile când noi nu plătim la timp?".

Corina Crețu a primit întrebări și din partea a doi eurodeputați români, Victor Boștinaru (PSD) și Iuliu Winkler (UDMR).

Consiliul European a adoptat la 6 septembrie lista noilor comisari europeni, în care este inclusă și eurodeputatul român Corina Crețu, potrivit unui comunicat de presă. După audierile în comisiile de specialitate din Parlamentul European, eurodeputații vor vota în plen echipa lui Jean-Claude Juncker. Parlamentul European are puterea de a aproba sau de a respinge Comisia Europeană ca întreg. Dar, dacă audierile decurg prost, Legislativul poate pune presiune pe Jean-Claude Juncker să înlocuiască unul dintre comisari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel