Comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, a vorbit despre problemele cu care se confruntă Capitala României.
Comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, a declarat, vineri, că Bucureştiul este una dintre marile metropole europene "cele mai sufocate de trafic" şi a subliniat importanţa cooperării dintre Comisia Europeană şi Primăria Generală a Capitalei, pentru a accelera proiectele aflate în derulare.
"Bucureştiul şi întreaga zonă din jurul Capitalei reprezintă un motor pentru economia României şi cred că este foarte important să cooperăm, Comisia Europeană şi Primăria Generală a Capitalei, pentru a identifica măsuri concrete şi pentru a accelera proiectele pe care le avem în derulare. Eu mă bucur să văd investiţii care, cu sprijinul fondurilor europene de coeziune, asigură în special conectarea Bucureştiului. Este un subiect care mă preocupă, pentru că Bucureştiul este unul dintre oraşele cele mai sufocate de trafic din marile metropole europene. În urmă cu două săptămâni, am aprobat finanţări pentru linia de metrou M6, care va lega Gara de Nord de staţia Tokyo. De asemenea, am aprobat extinderea liniilor M4 (Gara de Nord - Străuleşti) şi M5 (Pantelimon - Eroilor - Valea Ialomiţei - Râul Doamnei). În câteva săptămâni, sper că voi semna şi finanţarea pentru linia 2 Pipera - Berceni şi inelul sud al Centurii Capitalei. De fapt, acestea sunt ultimele proiecte majore pe care le mai avem sub analiză pe proiecte de infrastructură mare la Comisia Europeană", a precizat ea, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de primarul general, Gabriela Firea, la sediul municipalităţii.
Comisarul european şi-a exprimat speranţa că şi alte proiecte finanţate din fonduri europene, precum achiziţionarea a 100 de tramvaie şi 100 de autobuze ecologice, vor contribui la reducerea problemelor de trafic sau poluare. Totodată, a salutat finanţarea cu fonduri europene a unor proiecte pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice şi pentru renovarea unor clădiri din patrimoniul cultural - Bisericile Domniţa Bălaşa, Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Treime.
"După concretizarea acestor proiecte, cred că vom putea să spunem că trăim într-un oraş mai bun. De asemenea, cooperăm pentru deblocarea - încă de la începutul mandatului doamnei primar general - a unor proiecte esenţiale pentru managementul deşeurilor şi termoficare. Aceste două proiecte vor atrage fonduri europene de peste jumătate de miliard de euro. Termenul limită pentru folosirea acestor bani este 2023, deci sper că vom coopera pentru a finaliza în timp, din actualul exerciţiu bugetar, aceste proiecte", a spus ea.
Creţu a menţionat că Bucureştiul este un oraş cu "un potenţial extraordinar" şi a pledat pentru acordarea de bani în mod direct oraşelor, deoarece primarii acestora ştiu mai bine decât membrii Guvernului care sunt investiţiile necesare.
"În cadrul Agendei urbane, încurajăm statele membre să ofere cât mai mulţi bani, în mod direct, capitalelor, dar şi oraşelor reşedinţă de judeţ şi oraşelor mai mici, pentru că uneori nici la nivelul guvernelor - şi vorbesc de întreaga Uniune Europeană - nu ştiu mai bine oamenii unde şi cât să investească decât primarii, care sunt reprezentanţii cetăţenilor şi le cunosc nevoile. Bucureştiul este un loc special, pentru că, în opinia mea, are un potenţial extraordinar. (...) Politica de coeziune, ca şi restul fondurilor europene, se concentrează pe zonele care pot aduce valoare adăugată, iar Regiunea Bucureşti - Ilfov este una dintre cele mai inovative regiuni din România şi dintre cele mai performante din Europa", a susţinut ea.
Vezi și: PROTEST #ȘIEU. Chirieac: Lovitura zdrobitoare dată de DNA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu