”Diplomația românească declanșează dispute contraproductive, care îngrijorează forurile și cancelariile europene", consideră europarlamentarul Corina Crețu, vicepreședinte PSD, referitor la încercările ministrului Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, de a declanța controverse în spațiul european.
"La Bruxelles, suntem perceputi tot mai mult ca un stat-problema, un stat care nu numai ca isi face singur rau prin actiunile reprezentantilor sai, dar care declanseaza tensiuni cand si unde nu e cazul. Dupa piedicile inutile puse Serbiei in efortul de a deveni tara candidata la aderarea la Uniunea Europeana, declaratiile privind litigiul legat de frontiera de stat cu Bulgaria sunt menite sa deterioreze relatiile Romaniei cu un alt stat vecin, partener in procesul de integrare, inclusiv in Spatiul Schengen", a declarat Corina Cretu, într-un comunicat de presă.
Europarlamentarul PSD a criticat drept contraproductive încercările de a declanșa controverse ale ministrului Afacerilor Externe în debutul noului său mandat, precizând că ”acest guvern a socat deja cancelariile europene prin radicalismul cu care a obstructionat, in ultimul moment, Serbia”, iar acum recidivează cu intenția de a isca un diferend teritorial cu Bulgaria”, provocând ”nemultumire si stupoare la Bruxelles”.
”Romania si Bulgaria ar fi trebuit sa isi solutioneze toate litigiile frontaliere inainte de intrarea in UE, aceasta fiind o conditie esentiala in procesul de aderare”, a fost atenționarea primită de la purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, susține Corina Crețu care amintește că, până și fostul ministru Teodor Baconschi a fost surprins de lansarea acestor revendicări.
Considerând defectuos începutul de mandat al lui Cristian Diaconescu la MAE, vicepreședintele Comisiei europarlamentare pentru Dezvoltare afirmă că „”în loc sa abordam relatiile cu Rusia intr-o perspectiva pragmatica, asa cum face intreaga Uniune Europeana, atat in ansamblu, cat si aproape fiecare stat membru in parte, in loc sa deschidem ferestre de colaborare, punem in prim plan controversele, nu interesele noastre comune”.
Vicepresedintele PSD a criticat, de asemenea, tardivitatea intentiei de recuperare a creantelor statului roman. "Acest regim se trezeste, la final de guvernare, dupa ce a spoliat populatia si a inglodat tara in datorii fara precedent, ca avem de recuperat creante de un miliard de dolari. Imi pare rau sa constat ca la nivelul cel mai inalt al politicii externe romanesti exista un haos deplin in ordinea prioritatilor si o viziune ingrijoratoare asupra modalitatilor de actiune. Romania are obligatia sa isi coordoneze diplomatia cu aceea europeana, nu sa creeze probleme in cadrul UE. La Bruxelles, suntem perceputi tot mai mult ca un stat-problema, un stat care nu numai ca isi face singur rau prin actiunile reprezentantilor sai, dar care declanseaza tensiuni cand si unde nu e cazul. Ma tem ca aceasta abordare are, de fapt, o motivatie electorala. Unii agita apele in speranta ca vor culege voturi, dar tara are de suferit", a atras atentia europarlamentarul Corina Cretu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News