Corina Crețu: Programul Erasmus se va derula și în școli. Elevii pot învăța un semestru în alte țări UE

absolventi
absolventi

Peste 10 milioane de studenți din țările Uniunii Europene au putut să învețe, un semestru, în străintătate, printr-un program finanțat cu peste 14 miliarde de euro între 2012-2020. Programul Erasmus se extinde, din acest an, și pentru elevii din pre-universitaar.

”Am votat astăzi în favoarea noului program Erasmus+ pentru perioada 2021-2027, a anunțat europarlamentarul Corina Crețu, pe pagina sa de Facebook. În perioada 2014-2020, când eram Comisar European pentru Politică Regională, programul a dispus de un buget de 14,7 miliarde EUR - ceea ce a permis continuarea acestei povești de succes pentru Uniunea Europeană.

Până astăzi, programul numără peste 10 milioane de persoane (studenți, elevi, cadre didactice, staff administrativ etc.) care au beneficiat de experiențe profesionale și de învățare care au adus plus-valoare certă activității lor. În Bugetul UE pe termen lung (Cadrul Financiar Multianual 2021-2027) pe care l-a propus Comisia Europeană încă din 2 mai 2018, am prevăzut o dublare a fondurilor pentru programul Erasmus+ care a fost conceput astfel încât să fie mult mai deschis persoanelor din medii dezavantajate și din mediul rural.

Bugetul de peste 26 miliarde EUR de care beneficiază actualul program Erasmus+ va permite implementarea unor inițiative precum rețelele de Universități Europene și Centre de experiență profesională.

O altă veste foarte bună este aceea că programul va deveni mai ușor de implementat și va include și schimburi individuale și de clasă pentru elevii din școli (deci nu doar universități), precum și oportunități de mobilitate pentru cursanți adulți - în logica învățării continue.

Acest lucru va permite și o cooperare mult mai strânsă între instituțiile de educație și formare profesională din România și cele din alte țări europene.Toate acestea sunt schimbări binevenite mai ales în contextul unei Europe post-pandemice. E nevoie de noi deprinderi, de competențe digitale și ecologice, precum și de capacitatea de integrare pe o piață a muncii marcată de schimbări profunde. Mobilitatea pe care o asigură programul Erasmus+ este esențială în acest sens și va contribui la îmbunătățirea vieții nu doar a celor care participă la program, ci a tuturor cetățenilor”, a scris Corina Crețu.

Programul Erasmus a finanțat mobilitatea studenților între universitățile europene. Costurile de deplasare, cazare și întreținere pentru studenții care învățau în altă țară a Uniunii, câte un semestru, au fost suportate din bugetul programului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel