Europarlamentarul Corina Creţu a transmis un mesaj pentru pompierii români plecaţi în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor de vegetaţie. Aceasta vine şi cu o propunere pentru intervenţia mai rapidă a Uniunii Europene în astfel de situaţii.
"Luptând cu flăcările care au pus stăpânire asupra Greciei, pompierii români contribuie substanțial la solidaritatea europeană. Felicitări pentru munca lor! Propunerea mea este ca Uniunea Europeană să aibă o flotă proprie de avioane care să intervină în cazuri de dezastre naturale în Statele Membre.
Un puternic sentiment de mândrie m-a cuprins văzând cât de apreciată este intervenția pompierilor români în Grecia. Cred că, mai ales în astfel de momente, sunt evidente beneficiile apartenenței unei țări la Uniunea Europeană. Solidaritatea este cea mai de preț valoare a acestui proiect politic comun. Iar promptitudinea și profesionalismul pompierilor români au făcut ca opinia publică din Grecia să fie și mai mult în favoarea României.
Ajutorul acordat Greciei s-a realizat în urma solicitării venite dinspre Atena prin Mecanismul de Protecție civilă al UE. Anul acesta, în luna aprilie, am votat în Parlamentul European pentru consolidarea Mecanismului de Protecție Civilă al UE - ceea ce înseamnă că acesta poate funcționa mai rapid și mai eficient în fața unor situații de urgență sau dezastre pe scară largă.
Mă bucur, totodată, că fiind Raportor în Parlamentul European pentru Fondul de Solidaritate al UE, am putut să contribui la extinderea ariei de eligibilitate a acestuia și la grăbirea procedurii de obținere a banilor. Sper ca Grecia să folosească această posibilitate pentru a acoperi din costurile imense pe care le-au generat aceste evenimente nefericite din ultimele zile.
Aceste incendii - care au cuprins mai multe țări europene - demonstrează încă o dată nevoia ca Uniunea Europeană să aibă o flotă proprie de avioane, care să intervină în cazuri de dezastre naturale în Statele Membre. Din păcate, ne putem aștepta ca astfel de drame să se repete - poate chiar la o scară mai mare, ceea ce înseamnă că Uniunea Europeană trebuie să fie și mai pregătită.
Felicitări celor implicați! Sper ca Grecia să treacă peste această năpastă cât mai rapid!", a scris Corina Creţu pe Facebook.
Redactorii publicației online fimes.gr subliniază că ceea ce-au făcut pompierii români, imediat după ce au ajuns la locul intervenției din insula Evia, i-a făcut pe localnici să-i privească ca pe niște extratereștri.
'Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Insula Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii.
Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor. În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația.
Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd', se arată în articolul de pe site-ul fimes.gr.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu