Corina Crețu salută intrarea în Air Schengen: Miza o reprezintă integrarea terestră

 Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Corina Crețu le cere românilor să nu se resemneze pentru integrarea parțială în spațiul Schengen, după ce România a intrat oficial în Air Schengen din această noapte.

Europarlamentarul Corina Crețu salută intrarea României în spațiul Schengen, chiar dacă pentru moment este vorba doar de cel aerian și maritim, mai mult, susține că acesta este un ”act de dreptate” care i se face României.

”Astăzi, 31 Martie 2024, România a intrat în Spațiul Schengen, aerian și maritim, ceea ce reprezintă un pas înainte și un act de dreptate care i se face României, deoarece, în final, cetățenii români vor putea beneficia de libertatea de circulație fără a mai fi controlați de către ofițerii de frontieră ai celorlalte state Schengen.

Concret, persoanele care se vor deplasa către alte state Schengen cu avionul vor face doar controlul de securitate, iar apoi vor merge direct către poarta de îmbarcare. Astfel, nu vor mai exista verificări ale documentelor de călătorie de către ofițerii de frontieră. În sarcina pasagerilor nu vor exista obligații suplimentare.

Cu toate acestea, polițiștii de frontieră nu vor dispărea din aeroporturi, aceștia vor continua să fie prezenți în incinta aeroporturilor și să efectueze controale inopinate pentru a stabili identitatea persoanelor, să stabilească dreptul de ședere și situația legală a persoanelor, pentru a preveni și combate eventuale fapte ilegale”, a scris Corina Crețu pe Facebook.

Crețu: Miza o reprezintă integrarea terestră

”Beneficiul pentru cetățeni se reflectă în principal prin fluidizarea cozilor, deoarece în medie, la controlul documentelor o persoană stă aproximativ 2 minute, în funcție de situație. Acest timp de așteptare, combinat cu timpul petrecut la coadă nu va mai exista, facilitând călătoriile tuturor românilor.

După cum am spus, faptul că am intrat în Schengen aerian și maritim reprezintă un pas înainte și reflectă toate eforturile pe care România le-a făcut pentru a-și putea exercita un drept obținut de mai bine de un deceniu.

Așa cum am subliniat de fiecare dată, miza o reprezintă integrarea terestră, deoarece transportatorii suferă cel mai mult, așteptând uneori și zile la cozi la frontieră. Totodată, conform ultimelor date, faptul că rămânem în afara frontierelor terestre Schengen creează prejudicii financiare de ordinul miliardelor de euro, dar și pagube de mediu de 46.000 de tone de CO2 anual, afectând cu precădere sănătatea celor din proximitatea zonelor de frontieră”, a mai scris europarlamentarul.

Totodată, Corina Crețu a ținut să precizeze că românii nu trebuie să se resemneze din cauza integrării parțiale în spațiul Schengen.

”Cred că în acest moment este foarte important să nu ne resemnăm cu această integrare parțială. Da, este un pas înainte, dar negocierile pentru aderarea terestră trebuie să continue și să reprezinte o prioritate pentru autoritățile române, în caz contrar, există riscul ca acest subiect extrem de relevant pentru România să se estompeze de pe agenda europeană”, a concluzionat europarlamentarul român.

Citește și: România, oficial în Schengen aerian și maritim, începând de astăzi, 31 martie. Tot ce trebuie să știi despre aplicația EDAC - Video în articol

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel