Europarlamentarul Corina Crețu, vicepreședinte al Comisiei pentru Dezvoltare, a declarat – în urma dezbaterilor de la Washington și New York la care a participat Delegația Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European – că revitalizarea parteneriatului transatlantic este o prioritate comună și stringentă a Socialiștilor europeni și a Democraților americani, fiind singura cale pentru depășirea impasului economic și social cu care se confruntă UE și SUA.
”E momentul să ne amintim nu doar că SUA și UE sunt proiecte bazate pe solidaritate, ci și faptul că relația transatlantică are la bază un parteneriat care trebuie resuscitat pentru a răspunde eficient provocărilor comune”, a subliniat europarlamentarul PSD, în urma dezbaterilor cu președintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, fostul secretar de stat american Colin Powell, conducerea FMI și oficiali americani. Dezbaterile s-au concentrat asupra tendinţelor globale care influenţează SUA şi UE în domenii esențiale, cât și asupra potenţialului de gestionare mai eficientă a acestora pe fondul interdependențelor transatlantice.
Corina Crețu a precizat că planul de acțiune comună dintre Parlamentul European și Congresul american trebuie să reprezinte un semnal al hotărârii oamenilor politici de pe cele două maluri ale Atlanticului de a depăși ezitările și egoismele ce împiedică adoptarea unor decizii urgente și energice. ”Din păcate, criza datoriei interne și blocajul politic evidențiază că asemănările dintre problemele ce afectează UE și SUA sunt, ca niciodată în ultimele decenii, mult mai puternice decât deosebirile. Spectrul noii crize ne obligă să depășim ceea ce premierul grec George Papandreou numeste cacofonia care înlocuiește agenda comună și creează panică. Este valabil atât în cazul Uniunii Europene, cât și al Statelor Unite. Opoziția neconstructivă a Republicanilor americani, respectiv incapacitatea autorităților europene de a se pune de acord asupra măsurilor necesare în cazul Greciei amenință să sporeasca neîncrederea în capacitatea Washingtonului și Bruxellesului de a gestiona crizele interne și de a stimula potențialul economiei transatlantice de a deveni competitivă în contextul actualelor dificultăți”, a declarat deputatul european.
Corina Cretu consideră, de asemenea, că, la nivelul UE, se impun măsuri ferme și coordonate, în condițiile în care politicile falimentare ale dreptei europene au permis riscul ca viitorul monedei unice să fie decis de eficiența atacurilor speculative asupra Italiei și Spaniei.
”Cetățenii europeni vor fi cei chemați să plătească pentru salvarea euro, așa cum tot ei au achitat și dureroasa notă de plată a salvării sistemului bancar. Dacă europenii trebuie să rămână fără locuri de muncă și să trăiască mai rău și pentru salvarea euro, e cazul să ne întrebăm cât vor mai dispuși cetățenii să accepte sacrificiile”, a avertizat Corina Crețu, amintind că uniunea monetară e doar o componentă a proiectului european, care e bazat, în primul rând, pe solidaritate.
În perioada 10-15 iulie, Corina Crețu a participat, în calitate de membră a delegației europarlamentarilor socialiști, la Conferința pentru Dialogul Transatlantic și la dezbateri cu congresmeni americani, reprezentanți ai Departamentului de Stat, ai Băncii Mondiale și FMI, privind cooperarea UE-SUA în domeniul politic, cel economic și pentru dezvoltare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu