Într-o perioadă de criză a UE, Parlamentul European ar putea avea în următoareaa legislatură aproape o treime reprezentanţi ai partidelor extremiste, spune europarlamentarul PSD Corinţa Creţu, citată de Agerpres.
"Uniunea Europeană traversează o criză, în primul rând în ceea ce privește solidaritatea între statele membre, valoare care a stat și a fost fundamentul Uniunii Europene atunci când aceasta s-a format. Din păcate, din cauza crizei economice și probabil a greutăților cu care se confruntă statele, țările bogate și opinia publică din aceste țări devine tot mai reticentă în legătură cu împărțirea poverii europene, deși ar trebui să înțeleagă că Uniunea Europeană numai împreună cu toate țările poate reuși și poate fi competitivă", a declarat la Bruxelles eurodeputata PSD.
"Avem partidul UKIP din Marea Britanie, care și-a făcut un standard din a contesta valorile europene care solicită referendum pentru ieșirea Marii Britanii din UE, care a declanșat o campanie foarte agresivă împotriva lucrătorilor români și bulgari, dar și în general împotriva imigranților. Același lucru se întâmplă și în Franța cu partidul lui Marine Le Pen, fiica lui Jean Marie le Pen, care a reușit în doi ani ce n-a reușit tatăl ei în 40 de ani, practic, partidul său devenind primul partid al Franței la ora asta în sondaje. De asemenea, în Olanda avem deja membri în PE dintr-un partid extremist. În concluzie, estimările sunt că viitorul PE va avea aproape o treime reprezentanți ai acestor partide extremiste, populiste, uneori șovine, rasiste. Cred că este foarte grav pentru Uniunea Europeană și este datoria noastră să ne luptăm pentru demnitatea noastră ca români și pentru a da replicile necesare valului de minciuni în legătură cu restricțiile pe piața muncii, în legătură cu Schengen, în legătură cu toate exagerările care se fac și se aduc în diverse țări în legătură cu România, mai ales că este clar că ele nu au nicio bază în realitate", a argumentat eurodeputata social-democrată.
Creţu susţine că România trebuie să-şi convingă partenerii internaţionali că nu există cetăţeni europeni de rangul al doilea.
"Este responsabilitatea comună nu numai a noastră, a europarlamentarilor, dar și a administrației românești, a Ministerului de Externe, a președintelui României, care are această atribuție de politică externă în Constituție. Cred că trebuie să ne ocupăm locul ca cea de-a șaptea țară în UE, care există pe hârtie, dar nu totdeauna în practică. Ceea ce trebuie să-i convingem noi pe partenerii noștri este că nu există cetățeni de rangul unu și doi, că suntem toți egali în drepturi și obligații și de aceea cred că alegerile europene vor fi foarte importante și sperăm să găsim terenul propice în România să putem discuta aceste lucruri importante", a arătat vicepreședintele S&D.
Europarlamentarul spune că este necesară o revenire a social-democraţilor la vârful instituţiilor europene.
"Am văzut de pildă vara trecută cât de importantă a fost să avem oameni care să aibă voce în UE, să aibă influență în PE. Cred că este foarte important ca lumea să înțeleagă în perspectiva alegerilor europarlamentare și diferențele ideologice între stânga și dreapta, pentru că eu cred că UE a ajuns în situația actuală tocmai din cauza politicilor de dreapta. Știm foarte bine că această componență a Comisiei Europene, majoritare de dreapta, este rezultatul alegerilor europene precedente și cred că este foarte important să abandoneze această politică a guvernării pentru bănci și pentru întreprinderi, să revenim la o politică social-democrată, care e mult mai transparentă, mai aproape de cetățean și se adresează în primul rând nevoilor și problemelor sociale ale cetățenilor", a subliniat europarlamentarul PSD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu