Corlățean, după apelul ambasadelor: Aceste chestiuni să fie discutate direct şi în mod concret

Titus Corlățean a declarat, cu privire la apelul celor 12 ambasade, că ar fi preferat ca toate aceste "chestiuni să fie discutate direct şi în mod concret".

Cele 12 ambasade care au transmis un apel comun privind modificarea Codurilor penale ar trebui să discute direct cu Ministerul de Externe sau cu Parlamentul, a declarat, vineri, la RFI senatorul PSD Titus Corlăţean, fost ministru de Externe. El susţine că în urmă cu câteva luni, când legile justiţiei erau discutate în Parlament, i-a invitat pe ambasadorii statelor membre UE la o discuţie cu conducerea Senatului, şi nu a existat "niciun fel de reacţie, niciun fel de prezenţă", în pofida insistenţelor sale.

"E valabilă pentru toţi, mai mari sau mai mici"

Titus Corlăţean susţine că declaraţia ambasadelor este contrară uzanţelor diplomatice, conform News.ro.

"Sunt destui oameni în actuala guvernare, cu modestie mă număr şi eu printre ei, care privesc cu atenţie şi ne uităm asupra acestor semnalări, chiar şi atunci când sunt făcute public de către ambasadele statelor partenere. Pe de altă parte, aş fi preferat, aşa cum prescrie foarte clar Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice, există un faimos articol 41, paragraful 2, care stabileşte regulile în materie. E valabilă pentru toţi, mai mari sau mai mici, în relaţiile internaţionale, de comunicare a chestiunilor oficiale direct cu Ministerul de Externe din statul care acreditează sau prin intermediul Ministerului de Externe, cu alte instituţii, de exemplu cu Parlamentul. Aş fi preferat ca aceste chestiuni să fie discutate direct şi în mod concret, aplicat, specific, care sunt acele teme concrete care pot trezi preocupări şi nu prin comunicări publice, pentru că acest gen de comunicare rămâne în continuare neuzual şi aş spune chiar contraproductiv", a declarat Corlăţean.

Ce conține punctul de vedere comun al ambasadelor

Ambasadele a douăsprezece state - Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii - au transmis joi o declaraţie comună în care fac apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. Acestea îşi exprimă îngrijorarea că mai multe modificări propuse Codurilor penale pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel