Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, spune că poziţia MAE faţă de controversata iniţiativă cetăţenească a UDMR privind minorităţilor apără interesele statului român. Şeful diplomaţiei române a adăugat, referitor la ieşirile publice ale liderilor UDMR şi ameninţările privind ieşirea de la guvernare, că interesul suveran persistă, în timp ce coaliţiile vin şi pleacă.
Titus Corlăţean a subliniat că poziţia României faţă de iniţiativa susţinută de UDMR "nu a apărut de ieri de astăzi" şi coincide cu cea a majorităţii statelor membre, dar şi cu cea a Comisiei Europene.
Şeful diplomaţiei române a ţinut să amendeze o afirmaţie a preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, care a spus că MAE a greşit amestecând Ungaria în această chestiune, pentru că niciun cetăţean ungar nu se numără printre iniţiatori.
"Faptul că Ungaria a intrat în această procedură, susţinând o cauză care nu este acceptată la nivel european, este un punct de vedere pe care Ungaria are dreptul să şi-l susţină. Am văzut un comentariu al UDMR-ului că am fi amestecat şi Ungaria. Nu! Ungaria este parte intervenientă în cele două proceduri, că sunt două proceduri. Este dreptul suveran şi al statului român să-şi menţină o poziţie pe care o exprimă constant de ani şi ani de zile. Nu văd care este problema fundamentală", a spus Corlăţean.
Corlăţean: Statul, mai presus de coaliţii
Corlăţean descrie declaraţiile publice ale liderilor UDMR drept "neinspirate" şi propune ca întreaga problemă să fie rezolvată în interiorul coaliţiei de guvernare.
"A fost neinspirat comentariul public făcut de către liderii UDMR, sunt chestiuni pe care puteam să le discutăm, aşa cum am stabilit anterior, într-un format normal, firesc. S-a ajuns la comentarii publice şi sper ca lucrurile să se calmeze şi să discutăm săptămâna viitoare în formatul coaliţiei", a declarat social-democratul.
Titus Corlăţean nu este de acord cu remarca UDMR că poziţia diplomaţiei române este "depăşită", precizând că nu este niciodată depăşit să aperi interesele statului.
Mai mult, cu privire la comentariile acide ale UDMR şi relatările despre o posibilă ieşire de la guvernare, Corlăţean s-a arătat inflexibil, transmiţându-le maghiarilor că interesul statului prevalează în faţa înţelegerilor politice.
"Eu cred că nimeni nu are dreptul să fie supărat pe o instituţie a statului român sau pe instituţiile statului român, care promovează poziţia statului român. Or, din acest punct de vedere, guvernele vin şi pleacă, coaliţiile vin şi pleacă, statul rămâne, statalitatea rămâne. Noi avem obligaţia, ca instituţie, nu doar ministrul de Externe, instituţia ca atare şi-a făcut datoria", a arătat ministrul de Externe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News