Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, că România nu va sprijini bugetul UE pentru perioada 2014-2020, dacă propunerea este inacceptabilă pentru țara noastră. El și-a exprimat speranța că poziția președintelui Băsescu la Consiliul European să corespundă intereselor României, nu ale PPE.
Titus Corlățean speră „ca poziția pe care președintele Băsescu o va exprima la Consiliul European extraordinar să fie cea care să corespundă cu adevărat intereselor de dezvoltare a României în următorii ani”, pentru că este vorba de necesitatea ca România să primească din bugetul Uniunii, în perioada 2014-2020, resursele necesare pentru dezvoltare.
„Această poziție nu este nici singulară, nu ar trebui sa fie nici surprinzătoare, pentru simplul motiv că facem parte dintr-un grup mai mare de state membre ale UE care au o profundă nemulțumire față de propunerea pe care președintele Van Rompuy a formulat-o, această tăiere drastică, dramatică de fonduri, care se prefigurează a fi alocate în domenii importante în bugetul viitor al UE. «Prietenii Coeziunii», din care și România face parte, au spus-o foarte clar: nu suntem mulțumiți cu această propunere! Și atunci îmi pun întrebarea: de ce ar trebui să fim rezervați în a ne exprima public și în a spune inclusiv în cadrul Consiliului că această propunere este inacceptabila României? E o chestiune de fond și dacă ne uitam la precedentele în materie, și aici precedentele îl contrazic în mod evident pe președintele Băsescu, au existat și alte situații în care manifestarea politică a poziției unor state membre în 2005, atunci când s-a negociat bugetul UE în perioada 2007-2013, practic a condus la o respingere a propunerii inițiale, a continuării negocierilor timp de șase luni, astfel încât abia la sfârșitul lui 2005 a fost adoptat bugetul, într-o formă care a corespuns intereselor statelor membre”, a declarat ministrul de Externe la RFI.
Titus Corlățean susține că România trebuie să-și apere interesele în disputa privind bugetul UE: „Suntem obligați să jucăm acest joc, tocmai pentru a ne afla la masa negocierii într-o poziție mai bună. Trebuie s-o spunem la fel de răspicat cum a spus-o și Polonia altă dată: dacă această propunere este inacceptabilă, nu vom sprijini adoptarea acestei formule de buget! Practic, acest lucru echivalează cu un drept de veto. Or, suntem obligați să jucăm acest joc, și nu să căutăm pretexte, unele chiar pentru a ieși dintr-o poziție inconfortabilă, cum se află în clipa de față președintele Băsescu față de liderii aparținând aceleiași familii politice, PPE. Trebuie să ne poziționăm din punctul de vedere al intereselor României, și nu din punctul de vedere al intereselor de partid politic la nivel european”.
Întrebat ce propunere ar accepta România, ministrul de Externe a răspuns: „Propunerea avansată inițial de Comisie este o foarte bună bază de lucru. Deci, ne putem raporta la această propunere. Sunt foarte multe state central-est-europene membre ale Uniunii Europene și nu numai care avem un punct de vedere foarte clar: aceste state, inclusiv România, au nevoie, în baza principiului solidarității, să primească resursele necesare pentru a diminua decalajul de dezvoltare în următorii ani. Este nevoie ca formula de buget să nu includă o modalitate de repartizare a bugetului paradoxal spre regiunile mai dezvoltate. Merge împotriva logicii de dezvoltare omogenă a UE. Iată că există o bază de lucru pe care noi o putem sprijini. Pentru asta, însă, este nevoie ca vocea României sa se exprime foarte clar, nu singular, ci împreună cu ceilalți membri din grupul de Prieteni ai Coeziunii”.
Părerea lui Corlățean despre retorica declanșată în ultimele zile este că aceasta reprezintă „o preocupare foarte serioasă de ordin intern, politic, electoral, pe care președintele Băsescu și aliații săi o au în realitate”.
„Și de aici, dorința de a interfera, pretextând marile interese naționale, a interfera în jocul politic intern, care altfel ar fi trebuit susținut exclusiv de către partidele politice și în niciun caz de președintele României", adaugă el.
În legătură cu afirmațiile președintelui Traian Băsescu privind „declarațiile antieuropene” ale unor politicieni români, Titus Corlățean declară: „Din perspectiva unei logici păguboase de campanie electorală prezidențială. Președintele României n-ar trebui să intervină în campania electorală internă. Își prezintă poziția sub diferite pretexte. Este legată însă de prestația foarte slabă a preferaților politici ai domniei sale și predictibilitatea unor rezultate politice la alegerile parlamentare din 9 decembrie extrem de slabe ale PDL și aliaților săi, îl obligă pe președinte să fie încă o dată vârful de lance într-o campanie electorală pe care românii, sunt convins, o vor califica într-un anumit fel foarte-foarte clar. Și de aici, preocuparea foarte serioasa la nivelul Administrației Prezidențiale pentru eșecul care se anunță la capitolul PDL și aliați”.
Ministrul de externe mai spune că, dacă nu se va ajunge la un acord privind bugetul UE la Consiliul European, negocierile vor continua și se va căuta pâna la urmă o soluție de compromis, așa a fost de fiecare dată.
„Dar să te retragi din lupta și din negocierea politică de la bun început, pentru a nu-ți deranja partenerii, liderii europeni din aceeași familie, PPE, mi se pare o chestiune absolut condamnabilă! Cel care merge la Consiliul European și și-a asumat această reprezentare trebuie să respecte interesul real al societății românești, respectiv alocarea de resurse pentru dezvoltare de la bugetul UE, care chiar să fie importante", spune Titus Corlățean.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci