Corlățean cere Consililui Europei să blocheze semnarea Convenției privind AI-ul fără implicarea statelor membre

Decizia de a acorda Comisiei Europene competența de semnare a primului Tratat privind Inteligența Artificială, în numele statelor membre, este o greșeală strategică majoră, a spus senatorul Titus Corlățean, care i-a cerut secretarului general al CE să găsească o soluție care să țină cont și de poziția țărilor membre.

Convenția cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială, democrația și statul de drept a fost semnată la Vilnius de următoarele state:  Andorra, Georgia, Islanda, Norvegia, Republica Moldova, San Marino, Marea Britanie, Israel, SUA și Uniunea Europeană.

Senatorul Titus Corlățean s-a adresat secretarului general al Consiliului Europei, în plenul Adunării Parlamentare, care se desfășoară în aceste zile la Strasbourg. Secretarul general al Consiliului Europei, Alain Berset, ales în această funcție în sesiunea din iunie, a fost invitat să susțină primul său discurs în fața membrilor APCE, de la preluarea mandatului în 18 septembrie 2024.

În intervenția sa, senatorul Corlățean s-a referit la importanța istorică a primului tratat internațional în domeniul Inteligenței artificiale – Convenția cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială, democrație și statul de drept. Acest document a fost adoptat de Comitetul Miniștrilor în cadrul celei de-a 133-a sesiuni (Strasbourg, 17 mai 2024) și deschis spre semnare în 5 septembrie 2024, la Vilnius, cu prilejul Conferinței informale a miniștrilor de justiție din statele membre ale Consiliului Europei. 

Senatorul Titus Corlățean a subliniat că decizia guvernelor din statele membre ale Consiliului Europei care sunt și membre UE de a acorda Comisiei Europene competența de semnare a acestui tratat important, în numele tuturor acestor state, constituie o greșeală strategică majoră.

Reglementările Convenției cadru, arată Corlățean, nu se referă în primul rând la piața unică, ci mai ales la aplicarea standardelor europene în materia drepturilor fundamentale ale omului, democrației și statului de drept, la respectarea demnității umane, la asigurarea desfășurării în condiții democratice a procesului electoral etc.  Astfel, în opinia senatorului Corlățean, este regretabil faptul că nu a fost acceptată, în cadrul negocierilor dintre Comisia Europeană și guvernele statelor membre, nicio semnătură individuală a unui stat membru.
Totodată, Titus Corlățean a subliniat că misiunea secretarului general al Consiliului Europei rămâne, cu atât mai mult în această perioadă marcată de provocări multiple, aceea de gardian al respectării standardelor democratice și al competențelor istorice ale Consiliului Europei în stabilirea acestor standarde.

Ca urmare, Corlățean i-a solicitat lui Alain Berset ca, împreună cu guvernele statelor membre ale UE, să identifice o soluție juridică sui generis astfel încât fiecare dintre aceste state să poată semna noul tratat, eventual alături de o declarație care să indice domeniul de competențe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel