Uniunea Artiştilor Plastici din România anunţă cu profund regret trecerea în eternitate a pictorului şi graficianului Corneliu Vasilescu, reprezentant de mare valoare al expresionismului abstract.
Corneliu Vasilescu s-a născut în oraşul Bârlad, judeţul Vaslui, la 23 octombrie 1934, într-o familie de intelectuali, mama Alexandra Vasilescu, profesoară de desen, iar tatăl, Nicolae Vasilescu, avocat.
În perioada 1968-1973 a studiat la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, cu Gheorghe Şaru. În 1973, împreună cu alţi colegi, realizează un experiment artistic pe tema "Arta în industrie", având drept scop restructurarea estetică a spaţiului vizual la Fabrica de Rulmenţi din Bârlad.
Corneliu Vasilescu debutează expoziţional, în 1960, în cadrul expoziţiei interregionale a Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Iaşi. În 1966 a deschis prima expoziţie personală de grafică şi sculptură, tot la Iaşi. Este remarcat ca un bun desenator şi colorist şi astfel, în 1968, devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici.
În 1974, după terminarea studiilor universitare, participă la expoziţii importante precum: "Autoportretul în pictura românească", organizată la Muzeul de Artă din Iaşi, şi "Portretul în arta contemporană românească", organizată la Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană Galaţi. Între 1976-1979 a fost muzeograf la Oficiul Naţional pentru Documentare şi Expoziţii Artă.
Din 1983 a predat, ca profesor invitat, cursuri de compoziţie şi culoare la Universitatea din Darmstadt (Germania).
A avut numeroase expoziţii personale şi de grup, atât în ţară, cât şi în străinătate. A fost recompensat cu prestigioase premii, dintre care: Premiul pentru Pictură al Uniunii Artiştilor Plastici la Expoziţia Bienală de la Bucureşti în 1977, Premiul pentru pictură "N. Tonitza" al Uniunii Artiştilor Plastici în 1999, Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova în 2000, Premiul pentru Tehnica Acuarelei UAP în 2001, Premiul pentru pictură "Lascăr Viorel" Piatra-Neamţ în 2003, Premiul de Excelenţă pentru Întreaga Activitate, UAP în 2011.
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, în 2004. (surse: Dicţionarul Artiştilor Români Contemporani, autor Octavian Barbosa, Editura Meridiane, 1976, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu