Un corn al unui dinozaur a putut în sfârşit confirma teoria conform căreia un meteorit a fost cel vinovat de dispariţia uriaşelor reptile de pe Pământ. Fosila, lungă de 45 de centimetri, aparţine unui dinosaur ierbivor înrudit cu celebrii Triceratops. Ea a fost găsită într-un sit arheologic din SUA, celebru pentru fosilele găsite acolo.
autor: Iulia Dumitru
Ceea ce este remarcabil la această descoperire este locaţia ei, la doar 13 centimetri sub stratul de roci care marchează finalul Erei Cretacice,adică momentul dispariţiei dinozaurilor. Acest lucru sugerează că reptilele au fost victimele unui dezastru global mai degrabă decât ale unei extincţii lente, scrie dailymail.co.uk.
Oamenii de ştiinţă cred în număr majoritar că dinozaurii au dispărut în urma prăbuşirii unui asteroid gigantic la finalul Cretacicului undeva în Mexic, însă scepticii sunt de părere că dinozaurii erau deja dispăruţi în acel moment, pentru că nu se găsiseră fosile mai recente de 3 milioane de ani inainte de prăbuşirea asteroidului. Aparenta lipsă de fosile in stratul de roci corespunzător perioadei impactului a dat naştere la numeroase controverse. Fosila găsită este veriga lipsă care demonstrează că dinozaurii nu au murit încet înaintea prabuşirii asteroidului şi că cel puţin unele reptile încă trăiau în momentul impactului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu