Cât de eficientă și necesară este masca medicinală pentru protecția împotriva coronavirus este un subiect intens dezbătut în toate țările afectate de epidemie.
De când coronavirus a apărut în China multă lume a început să se întrebe dacă este eficientă masca medicinală care se poartă pe față. Din ce în ce mai mulți oameni se îmbolnăvesc, unul după altul, și în alte țări ale globului.
Se pare că autoritățile publice din diverse state nu consideră ca fiind foarte utilă această mască, remarcă cei de la The Guardian. Unul dintre motivele invocate se referă la faptul că oamenii cred că sunt protejați, când, de fapt, acest lucru nu s-ar întâmpla. Unul dintre sfaturile oferite este acela de a sta departe de orice persoană care are vreun virus, care poate să nu fie coronavirus neapărat. Dacă ai suspiciuni, păstrează distanța.
Cei care dau astfel de sfaturi cred că particulele nu pot ”zbura” mai mult de 1 metru. Acest lucru este total diferit în China, acolo unde aproape toată lumea poartă mască, chinezii find instruiți să facă acest lucru. Motivul este simplu, acolo este epidemia și sunt foarte mari șanse ca un număr mult mai mare de viruși să fie în aer.
Sfaturile specialiștilor diferă de la țară la țară, mai ales acolo unde numărul infecțiilor descoperite este foarte mic și nu este necesară luarea de măsuri speciale.
Coronavirusurile, în general, sunt dintre cele care se răspândesc prin aer, de aceea el se transmite ușor în urmă strănutului sau a tusei. Picăturile ultrafine pot fi, astfel, inhalate de persoanele care sunt în jurul celei infectate sau se pot depune pe suprafețe ce sunt atinse ulterior de alții.
Picăturile infectate sunt luate pe mână care este apoi dusă la ochi, nas sau la gură și așa pătrund virusurile în organism.
VIDEO
În general se poartă masca medicinală standard, cea care este folosită și de medici în sălile de operații. Apoi, mai există masca N95, mască respiratorie, cu o formă specifică, ergonomică.
Masca standard este utilă în mare parte, însă nu oferă protecție totală contra virusurilor. Aceștia se adună pe suprafața exterioară și pot intra pe lateral. De aceea trebuie mare grijă atunci când se dă jos, pentru a nu atinge cu mâna aceste zone. Trebuie dată jos doar apucând de firele de după urechi.
Primul lucru ce trebuie făcut pentru a încerca să te protejezi de coronavirus este să te speli regulat pe mâini. Aceasta este, cel mai probabil, cea mai importantă formă de protecție, pentru că virusurile se transmit foarte ușor de pe mâni sau de pe piele, mai amintește The Guardian. Dacă nu te-ai spălat pe mâini după un contact și ai suspiciuni, atunci încearcă să eviți să-ți duci mâinle la gură, nas sau ochi. Dacă strănuți sau tușești, fă-o într-o batistă sau într-un servețel de unică folosințaă, cel mai bine, pe care să-l arunci într-un loc sigur. Dacă nu ai așa ceva, atunci strănută în îndoitura cotului, pentru a nu răspândi picăturile către mâini și apoi spală-te, mai arată în materialul video the Guardian, specialistul lor pe sănătate Sarah Boseley.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu