Guvernul spaniol avertizează Uniunea Europeană să nu eşueze în faţa cetăţenilor săi, în plină pandemie de coronavirus.
"UE trebuie să înveţe lecţiile trecutului şi să nu eşueze din nou faţă de cetăţenii săi", a precizat Sanchez pe Twitter, făcând o aluzie clară la marea criză financiară, când statele membre cele mai bogate s-au arătat intransigente faţă de ţările din sud puternic îndatorate, în frunte cu Grecia.
"Răspunsul european trebuie să fie solidar şi îndreptat spre cei mai vulnerabili", a insistat prim-ministrul spaniol, a cărui ţară este a doua cea mai afectată de pandemie din Europa, după Italia. El a cerut 'un plan de reconstrucţie care întăreşte mecanismele statului providenţă european'.
Cei 27 nu au reuşit joi să ajungă la o înţelege asupra măsurilor economice şi financiare necesare în această criză fără precedent, într-un summit furtunos la capătul căruia premierul portughez Antonio Costa a denunţat dur 'meschinăria' Olandei. 'Această criză nu se va rezolva dacă fiecare ţară acţionează doar în propriul interes', a spus ministrul spaniol de finanţe Maria Jesus Montero, purtătoare de cuvânt a guvernului, conform Agerpres.
Ea a reamintit că atitudinea UE din timpul crizei financiare a alimentat 'dezamăgirea faţă de proiectul european'.
În această situaţie de urgenţă sanitară, UE nu poate să le întoarcă spatele cetăţenilor săi, 'pentru că ei nu ne vor ierta niciodată', a insistat ea. La fel ca în criza datoriilor din zona euro din perioada 2010-2012, se confruntă ţările din sud, care se luptă pentru o mai mare solidaritate financiară, dar care sunt mai puţin riguroase în chestiuni bugetare, şi cele din nord, precum Germania şi Olanda, reticente faţă de vecini, despre care spun că au politici prea laxe, comentează AFP.
Premierul portughez Antonio Costa a criticat joi seară poziţia pe care o consideră 'dezgustătoare' şi 'meschinăria recurentă' ale Olandei, care ar fi sugerat verificarea lipsei de marjă bugetară în unele ţări europene pentru a face faţă pandemiei de COVID-19. Joi seară, Cei 27 au acceptat, la presiunea Italiei şi Spaniei, să examineze în două săptămâni măsuri puternice pentru a face faţă recesiunii care se anunţă. Nouă ţări europene, printre care Italia, Spania şi Franţa, susţin ideea unui împrumut comun pentru întreaga zonă euro. Însă ideea de a mutualiza datoriile ţărilor din zona euro este respinsă de Berlin şi Haga.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu