Coronavirus: Care sunt primele 5 țări care se vor recupera, după criză

Pandemia a generat o nesiguranță fără precedent în economia globală, în situația în care țările lumii se luptă cu răspândirea infecțiilor, implementând strategii de distanțare socială.

Pandemia a generat o nesiguranță fără precedent în economia globală, în situația în care țările lumii se luptă cu răspândirea infecțiilor, implementând strategii de distanțare socială, conform BBC.

În timp ce criza sanitară cu efect imediat este vitală pentru stabilitatea economică mondială, experții au început deja să evalueze cum ar putea arăta o recuperare, odată ce virusul este ținut sub control. Așadar, cercetătorii sunt curioși să afle care țări au cele mai bune șanse de a se recupera cel mai repede.

Pentru a înțelege mai bine, compania FM Global a alcătuit un Index al Rezilienței Globale pentru anul 2019, care ordonează mediul de afaceri din 130 de țări, bazându-se pe factori precum stabilitate politică, importanța corporațiilor, riscul de mediu, transparență și logistica lanțurilor de aprovizionare. Odată cu încrucișarea acestui index cu răspunsul inițial la criza cauzată de coronavirus, BBC a identificat națiunile lumii care vor avea cele mai mari șanse să-și mențină stabilitatea și elasticitatea, în timpul crizei.

1. Danemarca

Aflată pe locul 2 în index, Danemarca are această poziție datorită lanțurilor de aprovizionare și a corupției guvernamentale scăzută. Țara s-a mișcat bine și când a venit vorba de distanțare socială, odată cu primele avertismente legate de coronavirus. 11 martie a fost data în care școlile și afacerile neesențiale au fost închise, iar străinii nu au mai putut intra în țară de pe 14 martie, când avea doar câteva cazuri pozitive.

2. Singapore

Singapore are un scor bun pe indexul amintit mai devreme fiindcă are economie puternică, risc politic scăzut, infrastructură puternică și corupție scăzută, clasându-se pe locul 21. Țara a făcut eforturi rapide pentru a împiedica răspândirea virusului și are una dintre cele mai „plate" evoluții din pandemie.

3. Statele Unite ale Americii

Pentru a reuși să acopere mărimea geografică a Statelor Unite, indexul a clasat regiunile de Vest, Centru și Est – locul 9, locul 11, respectiv locul 22. Însă, în total, SUA se mențin puternice datorită mediului de afaceri cu risc scăzut și a unui lanț de aprovizionare puternic.
Răspândirea virusului a fost greu de controlat în metropole uriașe precum New York, iar șomajul a ajuns deja la cote istorice, mai ales din pricina măsurilor adoptate de jumătate din state. Cu toate acestea, guvernul federal s-a grăbit să instituie măsuri de stimulare pentru a susține economia.

4. Rwanda

„Am fost siguri că guvernul Rwandei va gestiona situația mult mai bine decât țările noastre natale", a scris BBC. Datorită îmbunătățirilor din sectorul economic, cauzate de corporații, Rwanda s-a dezvoltat fulminant în ultimii ani, sărind peste 35 de locuri și ajungând pe locul 77 în lume. În plus, țara a reușit să gestioneze criza Ebola, în 2019.

5. Noua Zeelandă

Clasată pe locul 12 în indexul rezilienței, Noua Zeelandă are un scor bun datorită mediului de afaceri și a lanțului de aprovizionare puternic. Țara a reușit să oprească viteza răspândirii virusului, după ce și-a închis granițele pe 19 martie, iar afacerile neesențiale au fost oprite pe 25 martie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel