British American Tobacco, producătorul țigărilor precum Dunhill, Kent și Pall Mall, încearcă să producă un vaccin pentru coronavirus.
British American Tobacco (BAT), producătorul țigărilor precum Dunhill, Kent și Pall Mall, încearcă să producă un vaccin pentru coronavirus, conform CNN.
BAT a transmis că filiala sa de biotehnologie, Kentucky BioProcessing, lucrează la un potențial vaccin pentru coronavirus, care poate fi produs din plante crescute în laborator, înrudite cu tutunul.
Firma de biotehnologie, care a ajutat la dezvoltarea unui tratament experimental pentru Ebola, în 2014, se alătură multor alte companii care se întrec în crearea unui vaccin pentru Covid-19, care a infectat mai mult de 925.000 de oameni și a ucis mai mult de 46.000 de persoane.
Dezvoltarea vaccinelor durează, de obicei, ani de zile, însă cercetătorii și autoritățile guvernamentale speră că procesul va fi mai scurt, pentru a preveni renașterea virusului. Mulți experți au spus că vaccinul este la 18 luni distanță, însă alții avertizează că până și această dată este cam optimistă.
BAT a dezvăluit că potențialul vaccin este testat momentan pe animale, în prezent „explorând parteneriatele cu agențiile guvernamentale" pentru a începe testările clinice.
„Dezvoltarea unui vaccin este muncă grea și complexă, însă credem că am făcut o descoperire semnificativă cu ajutorul platformei noastre tehnologice de plante de tutun", a spus David O'Reilly, directorul cercetării științifice BAT.
Dacă vor începe testările clinice, compania a spus că speră să producă până la 3 milioane de doze ale vaccinului, pe săptămână, începând cu iunie. Acele doze ar fi aruncate la gunoi dacă testele nu au succes, dar este „un preț meritat" pentru a salva timp, a spus O'Reilly.
Pentru a produce potențialul vaccin, Kentucky BioProcessing a clonat o porțiune a secvenței genetice a coronavirusului și a injectat-o în plante, care au dezvoltat un potențial antigen – o substanță care induce un răspuns imunitar în corp, necesar pentru a lupta cu virușii. Acest antigen este acum testat pe răzătoare.
Organizația Mondială a Sănătății a transmis că vaccinele derivate din plante pot fi produse în cantități foarte mari și conțin mai puține substanțe care pot dăuna față de vaccinele tradiționale.
Eforturile unei producătoare de țigări de a rezolva o problemă de sănătate urgentă sunt, totuși, dubioase. „Chiar sper că politicile tutunului nu interferează aici și că oamenii vor determina obiectiv dacă tehnologia noastră ajută sau nu", a mai spus cercetătorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu