Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României în OMS, a vorbit despre decizia de a declara noul coronavirus o pandemie. Iată ce înseamnă pandemia, de ce s-a luat această decizie și ce se va întâmpla în continuare.
"În primul rând aș vrea să înțelegem care sunt cele două faze care trebuie adoptate în cazul unei pandemii. Nu facem altceva decât să adoptăm o denumire pentru ceva ce deja era instalat. Chestiunea cu pandemia e mai mult pentru a atrage atenția unor țări care nu au luat măsuri. Sunt peste 100 de țări în care există această infecție cu coronavirus și exceptând China, sunt doar patru țări în care sunt 90% dintre cazuri. Termenul pandemie e pentru 80 de țări care nu au fost încă afectate, dar e vorba de țări cu sistem de sănătate mai puțin dezvoltat", a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, în emisiunea Marius Tucă Show.
„Cu siguranță numărul de cazuri va crește și noi trebuie să întârziem transmiterea în comunitate. În momentul când nu vom mai avea trasabilitatea, atunci trebuie să schimbăm strategia. Are trei piloni. Primul e să putem asigura condiții de asistență medicală. Al doilea element e să luăm măsuri, cum sunt cele de distanțare socială. Și al treilea să asigurăm un cadru economic funcțional. Dacă nu asiguri asta toate celelalte măsuri sunt povești", a adăugat el.
„Avem până în 50 de cazuri, mulți în stare stabilă. Nu discutăm de un scenariu catastrofic, când oamenii se îmbolnăveau de ciumă. Mortalitatea este zero la copii, formele pe care le fac copiii sunt ușoare. Persoanele vârstnice trebuie protejate. Sunt pacienți care au cancer și au făcut chimioterapie, deci comorbidități și alte afecțiuni. Ei trebuie protejați. Trebuie să fim calmi și să înțelegem că această boală trebuie tratată la domiciliu. Dacă persoanele tinere fac forme ușoare, trebuie tratate la domiciliu", a mai spus Alexandru Rafila.
"Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie. Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus", a declarat miercuri Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News