Masca sanitară nu va mai fi obligatorie începând de luni în Franţa în unele spaţii în care accesul se face pe bază de paşaport vaccinal.
Masca sanitară nu va mai fi obligatorie începând de luni în Franţa în unele spaţii în care accesul se face pe bază de paşaport vaccinal, aşa cum sunt muzeele, cinematografele şi restaurantele, o nouă etapă de relaxare a restricţiilor sanitare în contextul în care pandemia pierde puternic teren, transmite sâmbătă AFP, citat de Agerpres.
Masca va rămâne însă obligatorie în mijloacele de transport, cum ar fi trenul sau avionul, unde este solicitat de asemenea şi paşaportul vaccinal. Regulile se schimbă şi pentru persoanele vaccinate care au fost în contact cu persoane infectate.
Începând de luni este necesar un singur test (autotest, PCR sau antigen) la două zile după ce persoana respectivă este declarată caz contact, în loc de trei. Dacă autotestul este pozitiv, rămâne necesar un test antigen sau unul PCR pentru confirmarea rezultatului. Durata de izolare rămâne neschimbată în caz de test pozitiv.
De luni, elevii vor putea să-şi scoată măştile în timpul pauzelor şi vor putea interacţiona mai mult cu colegii de clasă.
De asemenea, un copil declarat caz contact nu va mai trebui să facă decât un singur autotest, după două zile, şi va putea reveni la ore dacă rezultatul este negativ.
VEZI ȘI: Italia relaxează condiţiile de intrare pe teritoriul său de la 1 martie
În Italia se va putea intra de la 1 martie în baza certificatului verde, chiar și cel obținut în urma unui test COVID – potrivit unei ordonanțe semnate aseară de ministrul Sănătății.
Conform unui anunț al Il Corriere Della Sera, preluat de Rador, ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza, a semnat o ordonanţă care prevede că 'începând cu 1 martie, pentru sosirile din toate ţările non-europene să se aplice aceleaşi reguli deja în vigoare pentru ţările europene. Persoanele care vor să intre pe teritoriul naţional trebuie să întrunească doar una din condițiile certificatului verde: să aibă certificatul de vaccinare, un certificat de recuperare după boală, sau un test negativ'.
Totuși, până la 28 februarie, inclusiv Italia solicită cetățenilor europeni un greenpass cu două doze de vaccin mai vechi de șase luni și un test COVID negativ pentru a intra pe teritoriul său.
Totodată, până la 31 martie, pentru a dormi într-un hotel sau pentru a mânca într-un restaurant sau pentru a schia, toți cetățenii trebuie să prezinte așa-numitul super greenpass – supracertificatul celor imunizaţi sau al celor recent vindecaţi de boală, mai precizează sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu