Numărul cazurilor de infectare cu coronavirus din România ar fi mult mai mare în realitate, conform estimărilor realizate de un grup de epidemiologi din Marea Britanie.
Asta pentru că în ţara noastră ar fi confirmate şi raportate doar între 8,9 şi 17 la sută dintre cazurile simptomatice de infecţie. Epidemiologii britanici de la CEntrul de Modelare Matematică a Bolilor Infecţioase încearcă să evalueze nivelul de subraportare al cazurilor de infecţie la nivel global. Studiul nu a fost, însă, verificat încă de experţi în domeniu.
Actualele estimări cu privire la România (între 8,9 și 17% dintre totalul real al de cazuri simptomatice ar fi raportate) sunt aferente zilei de 1 aprilie și se bazează pe valori mai apropiate de numărul actual anunțat de autorități: estimarea are în vedere un număr de referință de 69 de decese și 2.245 de cazuri confirmate. Conform analizei, nivelul de subraportare a cazurilor simptomatice de Covid-19 din România, la 1 aprilie, ar fi similar cu cel din Iran, Brazilia și alte țări sud-americane, Serbia sau Ungaria.
Pentru țările lovite puternic de epidemie, cifrele sunt extrem de mici. Astfel, în Italia doar 5,1-6,5% dintre cazuri simptomatice ar fi raportate, în Spania: doar 4,7-6,1% dintre cazuri, în Franța doar 6-7,9% dintre cazuri, în SUA doar 14-19% dintre cazuri, iar în Marea Britanie doar 4,6%-6,2% dintre cazuri.
Pe de altă parte, țări ca Germania, Austria sau Finlanda s-ar apropia 50%. Iar în Asia, în timp ce pentru China este estimată o rată de raportare de 29-38%, în Coreea de Sud, țară cu testări masive în rândul populației, estimarea indică o rată de raportare de 53-90%.
Raportare totală (100%) este estimată, pe baza cifrelor oficiale, în Australia, Israel și Norvegia.
De notat că analiza apare în contextul în care în țările lumii nu există date statistice la nivelul întregii populații, care să dea o imagine despre proporțiile reale ale epidemiei, iar astfel de cercetări încearcă să suplinească lipsa unor cercetări directe, bazate pe testări extinse și aleatorii în rândul populației, scrie edupedu.ro.
Acest lucru este valabil și pentru studiul CMMID, un studiu realizat "în timp real" și care precizează de la bun început că, încă, nu a fost verificat de experți în domeniu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci