Primii doi voluntari selectați dintre cele 800 de persone recrutate au fost vaccinați împotriva coronavirusului, la Oxford.
Prima persoană vaccinată a fost dr. Elisa Granato, de la departamentul de zoologie al Universității Oxford. "Sunt om de știință, așa că am vrut să încerc să susțin procesul științific oricum pot," a declarat aceasta pentru BBC.
Vaccinul a fost dezvoltat în mai puțin de trei luni de o echipă de la Universitatea Oxford, la Institutul Jenner, de echipa condusă de dr. Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie.
"Personal am un grad ridicat de încredere în acest vaccin", a spus dr. Gilbert. "Desigur, trebuie să-l testăm și să obținem date de la oameni. Trebuie să demonstrăm că funcționează eficient și oprește infectarea persoanelor cu Coronavirus înainte de a utiliza vaccinul în populația mai largă.", a adăugat aceasta.
Vaccinul este realizat dintr-o versiune slăbită a unui virus al răcelii (cunoscut sub numele de adenovirus) de la cimpanzei care a fost modificat, astfel încât nu se poate dezvolta la om. Vaccinul activează sistemul imunitar care apoi distruge celulele infectate, potrivit rfi.ro.
Voluntarii din studiu vor fi monitorizați cu atenție în următoarele luni. Li s-a spus că unii ar putea avea dureri în brațe, dureri de cap sau febră în primele două zile după vaccinare.
Echipa din Oxford spune că datele sale sugerează că riscul ca vaccinul să producă o boală mai gravă este minim.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu