EXCLUSIV  Coronavirus | Psiholog, mesaj pentru oamenii care se TEM non-stop că părinții și bunicii lor se vor îmbolnăvi

DCNews publică o nouă parte din interviul acordat de Dr. Lucian Negoiță, lector universitar, psiholog, doctor în științele educației, în contextul perioadei dificile marcate de noul coronavirus.

Ce le-ați spune celor care se gândesc că lor nu li se poate întâmpla nimic și nu iau în serios recomandările autorităților?

Le-aș spune că sunt într-o etapă numită negare. Nu suntem struți să ne băgăm capul în nisip. Că pe moment poate funcționa acest mecanism de apărare psihică, dar pe termen lung se poate întoarce împotriva lor ca un boomerang. Le-aș spune să se gândească și la cei apropiați, să exerseze altruismul. Să conștientizeze că le pot transmite virusul prin acte de neasumare civică și etică. A minimiza efectele acestei pandemii este un semn de imaturitate emoțională.

Ce le-ați spune celor care se gândesc constant la pericolul de a se îmbolnăvi ei, părinții sau bunicii lor?

Grija față de cei dragi este firească. Așa am evoluat și supraviețuit ca specie. Dar să nu uităm că orice exagerare aparține patologiei. Ca psihoterapeut, lucrez cu părinți hiperprotectivi cărora le este teamă să-și lase copii să zboare, să greșească, să învețe. În aceste zile, o hiperprotecție ne poate afecta relația cu cei dragi. Un adolescent se poate răzvrăti, un partener de cuplu se poate înfuria, apărând conflicte, tensiuni inutile.

Le recomand să lucreze cu propriile lor emoții, gânduri, comportamente. Le recomand să ceară ajutor. Pot vedea acolo semnele unei anxietăți generalizate, pot vedea activându-se o capcană cognitivă și emoțională numită vulnerabilitate. Aici aș îndrăzni să le recomand ca biblioterapie și o carte: Cum să-ți reinventezi viața, de Jeffrey Young.

Ce le-ați spune medicilor români din prima linie?

Le-aș spune în primul rând MULȚUMESC! Am încredere că personalul medical este antrenat psihic de-a lungul atâtor ani de lupte de gherilă cu neajunsurile și tarele sistemului. Ei sunt atleții de fier, maratoniști într-o cursă parcă fără sfârșit. Le-aș spune să aibă pe cât posibil grijă și de ei. Le-aș spune că au copii, familii care-i așteaptă acasă... Le-aș spune să aibă curaj să ceară ajutor sau să spună nu mai pot, am nevoie de pauză, de odihnă!

M-aș adresa guvernanților, spunându-le că medicii și cadrele medicale sunt cea mai importantă resursă a noastră acum și că eforturile logistice, materiale, de protecție trebuie să meargă în primul rând către ei.

Prima parte a interviului pe care ni l-a acordat Lucian Negoiță poate fi citită AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel