Iată care sunt riscurile pentru persoanele tinere și sănătoase care se infectează cu coronavirus.
Publicitate
Prima persoană diagnosticată cu Covid-19 în New Jersey este un bărbat în vârstă de 32 de ani, care a fost internat în spital, transmite miercuri DPA într-un material despre riscurile pe care noul coronavirus le prezintă pentru persoanele tinere şi sănătoase.
Într-un clip video postat pe Twitter la sfârşitul săptămânii trecute, pacientul explică faptul că nu suferă de nicio boală cronică şi nu înţelege de ce a făcut o formă gravă a bolii Covid-19. El a vorbit de pe patul de spital şi respira cu ajutorul aparatelor medicale.
Clipul, vizionat de peste 440.000 de ori, a ridicat îngrijorarea că tinerii ar putea fi mai vulnerabili la Covid-19 decât lăsau experţii să se înţeleagă. Unde este adevărul?
Conform experţilor, într-adevăr, riscul de îmbolnăvire gravă cu noul coronavirus este mult mai ridicat pentru oamenii în vârstă şi cu boli preexistente. Persoanele de peste 60 de ani reprezintă peste 80% din decesele produse în China, conform unui studiu publicat de Journal of the American Medical Association.
"Există însă şi excepţii în literatura medicală", precizează dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase. "Se întâmplă să fie, aşa cum vedem şi în cazul gripei, din când în când, câte o persoană care este tânără şi sănătoasă şi se îmbolnăveşte de COVID-19, starea sănătăţii i se degradează şi moare", a susţinut dr. Fauci într-un interviu cu dr. Howard Bauchner, editor al JAMA. "Însă dacă ne uităm la date, grupul de risc este foarte, foarte clar delimitat".
Conform unei analize realizate pe 45.000 de pacienţi cu Covid-19 de către Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor, s-au înregistrat foarte puţine decese în rândul persoanelor mai tinere de 40 de ani. Peste 12.000 de oameni din această grupă de vârstă au fost infectaţi şi dintre ei au murit 26. Nu este clar dacă aceşti pacienţi sufereau şi de alte boli, cum ar fi astmul sau cancerul, care ar fi putut să-i facă mai vulnerabili.
Studiul realizat în China a identificat tendinţa clară a mortalităţii de Covid-19 de a creşte odată cu vârsta pacienţilor.
Nu există nicio moarte raportată în intervalul de vârstă 0 - 10 ani, iar alte studii au sugerat că în cazul copiilor infectaţi, boala este uşoară.
Rata totală a mortalităţii a fost estimată la 2,3%, însă experţii au avertizat că acest procent este probabil mai mare decât în realitate pentru că numeroase persoane care au avut forme uşoare de Covid-19 şi s-au vindecat nu au ajuns la medic şi nici nu au ştiut că au avut această boală.
"Este posibil, dar aparent foarte rar ca persoane altfel sănătoase să se îmbolnăvească grav" (de Covid-19), susţine şi dr. Jeffrey Klausner, expert în boli infecţioase din cadrul UCLA Fielding School of Public Health. "În prezent avem pacienţi în spital cu forme grave de gripă, care altfel sunt oameni sănătoşi între 40 şi 60 de ani. Este ceva rar, dar se poate întâmpla", a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu