Coronavirusul s-a răspândit rapid în mai multe țări din întreaga lume, care au luat măsuri instituționalizate de stopare a fenomenului, în condițiile în care nu există în prezent un remediu recunoscut.
Oricât s-au străduit guvernele statelor lovite de pandemie, din păcate, nu au reuși să oprească răspândirea în mediul online, mai ales, a unei serii de sfaturi pentru sănătate inutile, dar relativ inofensive, până la periculoase.
Iată câteva dintre cele mai răspândite ”substanțe și rețete minune” distribuite online, și monitorizate de BBC, și la ceea ce spune știința cu adevărat:
O mulțime de postări care recomandă consumul de usturoi pentru a preveni infecția sunt distribuite pe Facebook.
OMS (Organizația Mondială a Sănătății) spune că, deși este „un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene", nu există nicio dovadă că consumul de usturoi poate proteja oamenii de noul coronavirus. În multe cazuri, aceste tipuri de remedii nu sunt dăunătoare în sine, atât timp cât nu vă împiedică să urmați sfaturi medicale bazate pe dovezi. Dar au potențialul de a fi.
The South China Morning Post a relatat o poveste a unei femei care a trebuit să primească tratament la spital pentru o inflamație severă în gât, după ce a consumat 1,5 kg de usturoi brut. Știm, în general, că consumul de fructe și legume și de băut apă poate fi bun pentru a rămâne sănătos. Cu toate acestea, nu există dovezi care să ajute la combaterea acestui virus.
YouTuber-ul Jordan Sather, care are zeci de mii de adepți pe diferite platforme, a susținut că un „supliment mineral minune", numit MMS, poate „șterge" coronavirusul. Conține dioxid de clor - un agent de albire.
Sather și alții au promovat substanța chiar înainte de izbucnirea coronavirusului, iar în ianuarie a susținut că „nu numai dioxidul de clor (aka MMS) este un criminal eficient al celulelor canceroase, ci ”poate șterge și coronavirusul".
Anul trecut, US Food and Drug Administration (FDA) a avertizat despre pericolele pentru sănătatea consumului de MMS. Autoritățile medicale din alte țări au emis, de asemenea, alerte cu privire la aceasta. FDA spune că „nu este informat asupra niciunei cercetări care să arate că aceste produse sunt sigure sau eficiente pentru tratarea oricărei boli". Acesta avertizează că consumul lor poate provoca greață, vărsături, diaree și simptome de deshidratare severă.
Lipsa gelului de dezinfectare a mâinilor este cronică în multe zone ”roșii”, dar spălarea mâinilor este o modalitate cheie de a preveni răspândirea virusului. Pe măsură ce rapoartele privind deficiențele au apărut în Italia, la fel s-au întâmplat să apaară și rețete minune pentru geluri de casă pe social media.
Dar aceste rețete, care copiau cumva una dintre cele mai populare mărci ale țării, erau pentru un dezinfectant mai potrivit pentru curățarea suprafețelor și, după cum au subliniat oamenii de știință, nu sunt potrivite pentru utilizarea pe piele. Gelurile de mână pe bază de alcool conțin de obicei emolienți, ceea ce le face mai blânde pe piele, având în vedere conținutul de alcool de 60-70%.
Profesoara Sally Bloomfield, de la London School of Higiene and Tropical Medicine, spune că nu crede că ai putea face un produs eficient pentru igienizarea mâinilor acasă - chiar și vodka conține doar 40% alcool. Pentru curățarea suprafețelor, Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) afirmă că cele mai comune dezinfectante de uz casnic ar trebui să fie eficiente.
Utilizarea argintului coloidal a fost promovată în cadrul emisiunii americanului Jim Bakker. Argintul coloidal este format din particule minuscule din metal suspendate în lichid. Un invitat la spectacol a susținut că soluția ucide câteva tulpini de coronavirus în decurs de 12 ore (în timp ce a recunoscut că nu a fost încă testat pe Covid-19).
Ideea că ar putea fi un tratament eficient pentru coronavirus a fost larg împărtășită pe Facebook, în special de grupurile de „libertate medicală", care sunt profund suspicioase în privința sfatului medical principal.
Susținătorii argintului coloidal susțin că poate trata tot felul de afecțiuni de sănătate, poate acționa ca un antiseptic și afirmă că ajută sistemul imunitar. Există unele utilizări ocazionale ale argintului în asistență medicală, de exemplu în bandaje aplicate rănilor, dar asta nu înseamnă că este eficient să consumi.
Există sfaturi clare din partea autorităților din domeniul sănătății din SUA că nu există dovezi că acest tip de soluție de argint este eficient pentru nicio stare de sănătate. Mai important, ar putea provoca reacții adverse grave, inclusiv leziuni la rinichi, convulsii și argyria - o afecțiune care face ca pielea ta să devină albastră. Ei spun că, spre deosebire de fier sau zinc, argintul nu este un metal care are nicio funcție în corpul uman.
Într-o postare, copiată și postată pe mai multe conturi de Facebook, se citează un „medic japonez" care recomandă băutul de apă la fiecare 15 minute, pentru a elimina orice virus care ar fi putut intra în gură. O versiune în limba arabă a fost distribuită de mai mult de 250.000 de ori.
Profesorul Trudie Lang de la Universitatea din Oxford spune că nu există „niciun mecanism biologic" care să sprijine ideea că poți să speli un virus respirator în stomac și să-l omoare. Infecții, precum coronavirusurile, intră în corp prin tractul respirator atunci când inspirați. Unele dintre ele ar putea să intre în gură, dar chiar și apa potabilă constantă nu vă va împiedica să luați virusul.
Cu toate acestea, apa de băut și păstrarea hidratării sunt în general un bun sfat medical.
Există o mulțime de variante ale sfaturilor care sugerează că aerul fierbinte sau doar căldura ucide virusul, de la recomandarea consumului de apă caldă, până la a face băi calde sau folosirea uscătorului de păr.
O postare, copiată și distribuită de zeci de utilizatori pe social media din diferite țări - și atribuită în mod fals Unicef - susține că consumul de apă caldă și expunerea la soare va ucide virusul și spune că înghețata trebuie evitată.
Charlotte Gornitzka, care lucrează pentru Unicef, într-un departament de combatarere a dezinformării, spune: "Un mesaj online eronat recent ... care pretinde a fi o comunicare Unicef pare să indice că evitarea înghețatei și a altor alimente reci pot ajuta la prevenirea apariției bolii. Aceasta este, desigur, cu totul neadevărat", conform BBC.
Știm că virusul gripal nu supraviețuiește bine pe timpul verii, dar nu știm încă cum afectează căldura noul coronavirus.
În afara corpului, „pentru a ucide activ virusul aveți nevoie de temperaturi de aproximativ 60 de grade Celsius. Odată ce virusul este în corpul tău, nu există nicio modalitate de a-l omorî - corpul tău trebuie doar să-l combată", spune profesorul Bloomfield. Spălarea lenjeriei de pat sau prosoape la 60 de grade este o idee bună, deoarece acest lucru poate ucide orice virus din țesătură. Dar nu este o opțiune bună pentru spălarea pielii.
Și să faci o baie fierbinte sau să bei lichide calde nu îți va modifica temperatura efectivă a corpului, care rămâne stabilă, în afara cazului în care ești deja bolnav.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu