Ungaria își va extinde schema de sprijin pentru reducerea perioadei de muncă, pentru a ajuta firmele să traverseze perioada de criză economică cauzată de pandemia de coronavirus, după ce liderii mediului de afaceri s-au plâns de măsurrile luate până acum, a spus un ministru, citat de Reuters.
La 6 aprilie, guvernul a anunțat un pachet de măsuri care se ridica la 18-20% din PIB - 30 de miliarde de dolari - pentru a ajuta la sprijinirea economiei, afectată de pandemie.
Pachetul include reduceri de impozite, contribuții salariale și programe de subvenții pentru împrumuturi, precum și o schemă Kurzarbeit, bazată pe modelul german folosit pentru evitarea șomajului tehnic.
Laszlo Palkovics, ministrul Inovării și Tehnologiei, a declarat că guvernul a discutat pachetul cu liderii de afaceri și va aplica unele modificări la începutul acestei săptămâni.
Răspunsul premierului Viktor Orban la pandemie, de a se guverna prin decrete pe o perioadă nedefinită, a fost criticat în Europa, deși Orban a spus că Parlamentul poate revoca această prevedere oricând.
Banca centrală maghiară a declarat în repetate rânduri că încă se așteaptă ca economia să crească în 2020, în timp ce ministrul Finanțelor, Mihaly Varga, se așteaptă la o recesiune de 3%.
Orban, vineri, a spus că va considera că este o probă să mențină rata de creștere în jurul valorii de zero.
Institutul de cercetare economică GKI a anunțat că firmele au disponibilizat până la 60.000 de persoane în martie, iar alte 100.000 de persoane ar putea fi disponibilizate în aprilie.
„Fără ajutor guvernamental rapid și larg, rata șomajului poate ajunge la 10%", a spus GKI într-un raport publicat duminică, informează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu