Alianţa Populară pentru Vaccinuri: UE aruncă de două ori mai multe vaccinuri decât cele donate Africii

Fotografie creată de RF._.studio, de la Pexels
Fotografie creată de RF._.studio, de la Pexels

Alianţa Populară pentru Vaccinuri a denunţat că până la sfârşitul lunii februarie Uniunea Europeană va arunca la gunoi aproape de două ori mai multe vaccinuri anti-COVID-19, decât cantitatea pe care o va dona Africii.

Alianţa Populară pentru Vaccinuri, o platformă de organizaţii favorabile unui acces universal la medicamente, a denunţat că până la sfârşitul lunii februarie Uniunea Europeană (UE) va arunca la gunoi aproape de două ori mai multe vaccinuri anti-COVID-19, decât cantitatea pe care o va dona până la această dată Africii, relatează EFE.

Alianţa notează într-un comunicat publicat miercuri că, potrivit estimărilor sale, membrii Uniunii vor arunca 55 de milioane doze de vaccin neutilizate la încheierea acestei luni, aproape dublu decât cele 30 de milioane de vaccinuri anti-COVID-19 pe care UE s-au angajat să le doneze Africii în aceeaşi perioadă.

În faţa acestei situaţii, platforma consideră că 'Europa a trădat Africa' şi acuză UE de 'acapararea vaccinurilor', învinovăţind clubul comunitar că a blocat posibilitatea ca medicamentele anti-COVID-19 să se fabrice inclusiv pe teritoriul Africii.

Aceste acuzaţii vin cu câteva zile înainte să înceapă la Bruxelles un summit între Uniunea Europeană şi Uniunea Africană, la care vor participa responsabili de pe ambele continente şi unde se va discuta despre gestionarea pandemiei de coronavirus.

Alianţa Populară pentru Vaccinuri, care reuneşte organizaţii precum Oxfam, Christian Aid sau ONUSIDA, cer ca UE să fie trasă la răspundere pentru modul cum a tratat Africa. Potrivit platformei, membrii UE au destinat Africii doar 8 % din exporturile lor de vaccinuri anti-COVID-19, preferând să le vândă la preţuri exorbitante ţărilor mai bogate.

VEZI ȘI: Peste câți ani va fi gata vaccinul anti-COVID produs în Africa de Sud

Vaccinul împotriva COVID-19, care va fi produs la centrul din Africa de Sud, ar putea fi gata peste trei ani. Marii producători de pe piața mondială au refuzat să împărtășească OMS-ului tehnologia și expertiza serurilor dezvoltate de ei.

Vaccinul COVID-19 pe bază de ARNm, produs la centrul de vaccinuri din Africa de Sud și sprijinit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ar putea primi aprobare abia în trei ani, în cazul în care companiile nu își împărtășesc tehnologia și datele, a declarat vineri un oficial al OMS, conform Aleph News și Mediafax.

Centrul de transfer tehnologic din Africa de Sud, susținut de OMS, a fost înființat în iunie, astfel încât să ofere națiunilor mai sărace fundamentul necesar pentru a produce vaccinuri COVID-19. Centrul din Africa de Sud a fost creat după ce liderii de piață ai vaccinului COVID cu ARNm – Pfizer, BioNTech și Moderna – au refuzat o solicitare a OMS de a-și împărtăși tehnologia și expertiza, informează Reuters.

Coordonatorul inițiativei OMS pentru cercetarea în domeniul vaccinurilor, Martin Friede, a declarat că, în cazul în care companiile care dețin vaccinuri COVID aprobate sau date clinice în stadiu avansat își împărtășesc tehnologia și datele cu consorțiul, vaccinul produs în Africa de Sud ar putea fi aprobat în 12 până la 18 luni.

„Ar putea dura 12 luni dacă ar exista un parteneriat cu o companie care are deja un vaccin aprobat. În caz contrar, este vorba mai degrabă de 24 până la 36 de luni, în funcție de care este procesul de aprobare”, a explicat coordonatorul inițiativei OMS pentru cercetarea în domeniul vaccinurilor, Martin Friede.

Afrigen Biologics din Africa de Sud, care a făcut parte din consorțiul OMS, a declarat joi că a folosit secvența disponibilă publicului a vaccinului cu ARNm al Moderna, ca să realizeze propria versiune a vaccinului.


Martin Friede a declarat că vaccinul va intra în primele teste clinice în al patrulea trimestru al acestui an


Potrivit ultimelor date OMS, Africa de Sud a înregistrat de la începutul pandemiei 3.612.809 de infectări și 98.400 de decese.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel