Coronavirusul a îmbolnăvit petrolul. PERICOL pentru economia Chinei

Coronavirusul a îmbolnăvit până și petrolul. China se afla în cea mai grea perioadă din ultimii ani. Ce anunț a făcut de directorul general al FMI. 

Reprezentanții OPEC și aliații organizației se vor întâlni în această săptămână, din cauza solicitărilor pentru susținerea prețurilor petrolului, în condițiile în care referința Brent a scăzut cu 20% de la maximul din septembrie 2018, în urma epidemiei de coronavirus, anunță BBC.

Prețurile petrolului au scăzut la nivel mondial pentru că vacanța de Anul Nou Lunar a fost prelungită într-o mare parte din China și au fost introduse restricții de călătorie care au închis fabrici, birouri și magazine.

Epidemia, impact uriaș asupra cererii de carburant pentru avioane

În aceste condiții, cel mai mare importator de petrol din lume, care consumă de obicei aproximativ 14 milioane de barili pe zi, are nevoie de mult mai puțin țiței pentru a alimenta utilaje, vehicule și pentru electricitate.

Epidemia are un impact deosebit de mare asupra cererii de carburant pentru avioane, deoarece companiile aeriene din întreaga lume își suspendă zborurile către China, iar restricțiile de călătorie din țară înseamnă mult mai puține zboruri.

În China consumul zilnic a scăzut cu 20%

Bloomberg a raportat în această săptămână că în China consumul zilnic a scăzut cu 20%, echivalentul nevoilor de petrol ale Marii Britanii și Italiei combinate.

Ca răspuns, cel mai mare companie de rafinare de petrol din Asia, Sinopec, deținută de guvernul chinez, și-a redus cantitatea de petrol pe care o prelucrează cu aproximativ 600.000 de barili pe zi, sau cu 12%, cea mai mare scădere în mai mult de un deceniu.

Amploarea reducerii a îngrijorat industria energetică, potrivit companiei de analiză Phil Flynn din Chicago: „Nu am văzut un eveniment de prăbușire a cererii de această amploare care să se miște așa de rapid".

Economia țării aflată deja la un nivel scăzut de trei decenii

Scăderea accentuată a cererii de petrol este un simptom clar al reducerii activității în China și un semn că economia țării, aflată deja la un nivel scăzut de trei decenii, va încetini în continuare.

Analiștii apreciază că epidemia ar putea aduce creșterea economică anuală a țării sub 5% în primele trei luni ale anului.

China este a doua cea mai mare economie din lume și un motor-cheie al expansiunii economice globale, deoarece țările dezvoltate se luptă pentru a stimula creșterea. Orice impact negativ în China este aproape sigur că se va propaga în întreaga lume.

Anunțul directorului FMI

Săptămâna aceasta, directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat că epidemia va încetini, probabil, creșterea economică mondială, cel puțin pe termen scurt, dar a avertizat că este încă prea devreme pentru prognoze elaborate.

Cei mai mari producători de petrol din lume discută despre reduceri de producție, pentru a stimula scăderea prețurilor.

Luni, Iranul a cerut măsuri pentru a sprijini prețurile petrolului, iar OPEC +, care include și Rusia, va discuta despre reduceri de producție cuprinse între 500.000 și 1 milion de baril pe zi, în cadrul unei întâlniri care se preconizează că va avea loc săptămâna aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel