SARS-COV2 îşi pierde aproape toată capacitatea de infectare în câteva minute, dacă sunt întrunite câteva condiţii.
Publicitate
Descoperirile pun din nou accent pe transmisibilitatea virusului în timp scurt, ceea ce înseamnă că distanţarea socială şi purtarea măştii sunt măsuri eficiente. Ventilaţia, însă, se pare că ar avea un impact mult redus asupra coronavirusului.
"Oamenii s-au concentrat pe spaţii ventilate prost şi s-au gândit că în astfel de medii se pot infecta uşor. Nu zic că nu se poate întâmpla, dar cred că cel mai uşor te poţi infecta când eşti aproape de cineva. Când stai la distanţă, nu doar că aerosolii se diluează, ci virusul devine mai puţin infecţios în timp", a declarat profesorul Jonathan Reid, directorul Centrului de Cercetare al Aerosolilor de la Universitatea din Bristol.
Până acum, s-a studiat doar cât timp trăieşte virusul în micile picături expectorate de fiecare om. Astfel, cercetătorii americani au descoperit virus activ în aceste picături de pe diverse suprafeţe chiar şi după trei ore. Dar aceste experimente nu arată exact ce se întâmplă când tuşim sau strănutăm, conform The Guardian.
"Este prima dată când cineva a reuşit să simuleze ce se întâmplă cu aerosolii în procesul de expirare", a precizat profesorul Reid. Conform studiului, când virusul iese din mediul umed şi bogat în CO2 al plămânilor, se usucă rapid în aer.
CITEŞTE ŞI Măştile textile, INUTILE contra Omicron. Măştile chirurgicale, bune cu o condiţie
Cu toate astea, viteza de uscare depinde de umiditatea aerului din jur. Astfel, unde umiditatea este mai mică de 50%, virusul şi-a pierdut jumătate din eficacitate în cinci secunde, la care se adaugă încă 19% după 5 minute. La o umiditate de 90%, echivalentul unei saune, 52% din particule încă erau infecţioase după 5 minute, capacitatea de infectare fiind la 10% abia după 20 de minute.
"Asta înseamnă că dacă ies cu prietenii la masă într-un bar, riscul principal este că unul dintre noi ar putea transmite virusul celorlalţi, nu că cineva din bar ne-ar putea transmite nouă", a mai precizat profesorul. Acesta subliniază, astfel, importanţa purtării măştilor de protecţie acolo distanţarea nu este posibilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu