Adrian Streinu - Cercel, director al Spitalului Matei Balș, a explicat cum a apărut coronavirusul.
Publicitate
"Se fac pasaje între specii. Ştim că virusul gripal aviar este unul deosebit de agresiv şi are două componente: unul care este rent patogen şi unul înalt patogen. Când cel înalt patogen se împreunează cu virusul gripal uman, acesta din urmă poate împrumuta gene de la cel înalt patogen şi să devină foarte agresiv. Şi avem pandemia din 1918, unde s-a murit cu milioanele. Avem o altă pandemie cu virus din Hong Kong, în anii '60. Avem şi prin anii '80. Aceste lucruri se întâmplă când sunt permise pasajele între specii, de la animal, la om", a explicat Adrian Streinu - Cercel.
"În mod obișnuit, omul are microorganismele lui şi are de zece ori mai multe microorganisme pe el şi în el decât propriile lui celule umane şi alea sunt puse acolo ca să ne protejeze. Însă în momentul în care noi avem obiceiuri culinare de diverse feluri şi nici nu preparăm termic mâncarea, atunci aceste microorganisme nu mai sunt inactivate prin căldură şi ele rămân viabile.
Se produce azi un pasaj, mâine altul. Şi, la un moment dat, din aceste treceri succesive apare unul care este mutant sau hibrid, adică împrumută câte ceva de la cel din jurul lui. Aşa s-a întâmplat cu acest virus de liliac şi respectiv şarpe. Au fost două virusuri diferite de tip coronavirus şi a ieşit un mutant care este cel pe care îl avem acum în circulaţie", a mai explicat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu